Arkiv för March 2010

- Sida 1 av 3

Argaste tanten i Riga

av Daniel

”Varför är donken grön?” frågade Molly när vi gick förbi en mcdonalds på en gata i gamla stan i Riga, då hon såg att skylten var grön bakom det gula m:et. Jag hade ingen aning, men antog att det hade med kommunistfärgen röd att göra.  Att man inte ville förknippa mcdonalds, en symbol för friheten i väst (här kräks jag lite), med ett förflutet med förtryck, för faktum är att m:et med sin röda bakgrund inte är helt olik flaggan med hammaren och skäran. Om detta är den sanna anledningen eller inte har jag ingen aning om, men det är en hyfsad teori tycker jag.

När jag senare rullade ner med Korvas för en barnvagnsramp av betong, kände jag mig så märkvärdig att jag var tvungen att ropa på Lisa som gick ner från andra sidan, via en annan trappa, att hon skulle ta en bild av oss. Fördomsfullt tänkte jag att det inte kan vara en särskilt vanlig syn i Riga, att en man kör omkring med barnvagn. Ögonblicket kändes historiskt. Hjulspåren från Korvassons barnvagn skulle mycket väl kunna komma att bli ett historiskt minnesmärke. Kanske skulle där senare resas ett monument, mitt i rampen. ”Mannen från väst” eller något liknande.

Istället blev vi, Lisa, Korvas och jag, omringade av tre mycket arga tanter. Tanter som inte alls gillade att ha blivit fotograferade med Lisas enorma kamera. ”Apparat die”, sa den argaste tanten, samtidigt som hon knuffade på Lisa och sedan på kameran. Lisa försökte förklara att det var mig och Korvas hon hade fotograferat och inte dem – de hade bara råkat stå mittemellan kameran och oss. Tillslut förstod en av tanterna och blev något mildare och sa ”boyfriend, baby”. Men den argaste tanten förblev arg – och hotfull.

När jag hade tröttnat sa jag ”good bye” på ett sätt som betydde dra åt helvete lika mycket som hej då, men som fick den lite mindre arga tantens ansikte att spricka upp i ett stort leende, samtidigt som hon svarade med ett mycket hjärtligt ”good bye”, som fick mig att förstå att hon tyckte att vi hade uppnått lite sann och äkta kommunikation. Då kände jag mig dum över den mindre trevliga innebörden av mitt ”good bye”, även om den numera knappt alls arga tanten med all säkerhet inte hade uppfattat den.

Förmodligen var tanternas reaktion också ett spår av det förflutna. Blir man fotograferad med en så stor kamera måste det vara någonting lurt på gång, inget snack om saken. Vi hade ju att göra med tanter som fostrats till misstänksamhet.

Av hänsyn till den inte fullt så arga tanten, väljer jag en bild där inte hon är med, men den argaste tanten, hennes bakgrund till trots, känner jag att jag har en upp på.

IMG_1175.JPG

Lustigt nog syftar jag inte på hon som hytter med näven i bakgrunden. Hon var bara ganska arg.

Olika sidor att vakna på

av Daniel

När jag går och lägger mig, oftast mycket senare än jag borde, brukar jag snabbt räkna igenom hur många timmar sömn jag kommer att få. I bästa fall alltså, om inte Korvas får för sig att vakna mycket tidigare än vanligt. När jag väl har lagt mig i sängen brukar det inte ta särskilt lång tid för mig att somna. Jag har alltid varit bra på det – att somna.

Förbluffande ofta händer det att Korvas vaknar till och gnäller precis i samma ögonblick som jag håller på att somna in. De där sista sekunderna av medvetenhet, när kroppen är tung och man är halvvägs in i sömnen, då gnäller Korvas och ögonblicket är förbi. När man kommer in i hennes rum sitter hon ofta upp i sängen, med förvirrad blick. Man får intrycket av att hon inte riktigt är medveten om vad som händer. Att hon är i ungefär samma tillstånd som det man själv just ryckts upp ur, men när man har lokaliserat nappen och klappat henne lite på pannan, somnar hon om.

Själv får man börja om från början, med något sämre förutsättningar. Då får man ligga och fundera en stund innan man återigen rycks in i dvalan. Igår låg jag och funderade på när föräldrar brukar sluta pussa sina barn på munnen. Hur gamla de är, barnen alltså. Och hur det går till när pussarna upphör.

Sen somnade jag och vaknade, som man säger, på fel sida. Jag vaknade till en dag då jag tvivlar på allt. Så idag har jag burit med mig två frågor:

När, hur och varför slutar man pussa sina barn på munnen? Och gör man klokt i att försöka sova en gång till, när man har vaknat på fel sida, i hopp om att vakna på en annan – sida?

Att vänta – utan att veta på vad

av Daniel

När vi kom hem idag öppnade vi dörren försiktigt, utan att skrapa för mycket med nycklarna mot låset, och smög in i hallen. Vi visste inte om Sverker redan var hemma, eller när han skulle komma hem, eller hur arg han skulle vara. Det enda vi med säkerhet kunde veta var att han skulle vara arg.

Det händer någonting när man blir förälder – man vill skydda sitt barn till varje pris. Min första tanke var att jag måste se till att Korvas inte skulle komma till skada om Sverker var rasande. Min andra tanke var att skydda mig själv, eftersom min säkerhet också utgör en stor del av Korvassons säkerhet. Det var alltså av kärlek till mitt barn och inte av feghet som jag även skyddade mig själv.

Så vi tillverkade vadderade skydd av vad som fanns i vår omedelbara närhet och sedan väntade vi. Utan att veta på vad. Man hinner tänka många tankar när man väntar, utan att veta på vad. Vilka är vi? Varför gör vi som vi gör?

Och så vidare.

 

1423kopia.jpg 1425kopia.jpg

Sverker gäst bloggar

av Daniel

Tjena brudar, Sverker här!!!

Familjen är bort rest så jag passar på att gäst blogga lite för att hålla ångan uppe!

Såg att det var poppis att jag var med på bild igen här om dagen. En annan hade valt en annan bild med den får duga.

Om jag skulle beskriva mig själv i korta drag så är jag en lugn, snygg och smart kille, med ganska rolig humor. Daniel försöker måla upp en bild av mig som lat och enkel spårig märker jag ibland. Han säger att jag bara äter råg kusar och så vidare, men det är inte sant. Tidigare åt jag väldigt mycket vitt bröd med varierande pålägg.

I övrigt är jag en språk perfenktionist ut i nagel topparna. Dem som tycker att det är okej att vårat språk bara förfaller förstår jag mig inte på. Dem borde sjämmas. Själv har jag svårt att tollerera all sorts slarv i texter, varken gramnatiska och andra.

Skickar med en bild där man kan se att jag har god hand med barn.

Ciao!

/Sverker

sverker_och_korvas_090816.JPG

En till…

av Daniel

Jag fortsätter att beta av, annars blir det aldrig klart.

extAnnten

När jag skall äta, börjar jag alltid med det bästa. Mina smaklökar är på topp, jag är sugen och njuter hejdlöst oavsett om det är en lyxig smörsås tillredd på Fina Restaurangen, eller en bit av favoritgrönsaken till en vardagsmiddag.
Många är uppfostrade med att ”spara det bästa till sist”.
Varför då?
Tänk om sist aldrig kommer ???? Då missar man ju en helskottas massa njutning.
Kan appliceras på det mesta, inte bara mat …
Älskog, arbete, att unna sig något man längtar efter. Osv.

 

Korvaspappa:

Ja, ”sist” kommer ju på ett sätt aldrig, men på ett annat sätt alltid. Frågan är bara vad som blir sist. Tanken om att njuta så mycket som möjligt är ju tilltalande, men om man alltid börjar med det bästa slås hela belöningssystemet ut. Svaret finns i sista raden: ”att unna sig något man längtar efter”. Hur ska man hinna längta efter någonting att unna sig, om man alltid går direkt på det godaste?

Ni vet knepet med att hänga en morot i ett snöre framför en häst (eller möjligen en åsna), för att den ska gå framåt. Hästen (eller åsnan) vill alltså röra sig framåt för att den är sugen på moroten.

Det kan ju knappast vara en slump att man så sällan ser ryttare som hänger sin morot bakom hästen (alternativt åsnan).

Ögon man aldrig glömmer

av Daniel

Lisa är sjuk och jag jobbade sent så Sverker fick hämta Korvas på dagis idag. Hon blev lite förvånad, men accepterade snabbt läget. Jag ringde och förvarnade först att en vän skulle komma och hämta henne. ”Hon känner honom mycket väl” sa jag ”de bor ihop”.

Det fina var att personalen kände igen Sverker från när han brukade hämta Molly, när hon var liten och gick på samma dagis. Fint att historien upprepar sig.

Här har ni honom – hunken.

 

IMG_0457.JPG

 

Och här från Sverkers mammas vernissage.

IMG_0585.JPG

Friden före den komna tiden

av Daniel

För närmare två månader sedan bad jag om små och tillsynes obetydliga saker att analysera, och lovade att ta itu med dem alla innan jag dör. Sen tog jag itu med en och lade därefter ned verksamheten tills vidare. Det var ett ganska överskådligt antal frågor som kom in, så jag har behållit de andra som en livförsäkring kan man säga.

Men jag tycker om att hålla vad jag lovar och vill därför fortsätta beta av redan nu. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att min tid är kommen i och med det. Men det betyder att när tiden väl är kommen, kommer jag att ha frid i sinnet. Eller, när tiden väl är kommen kommer jag inte att ha någonting i sinnet, så det jag talar om är egentligen tiden strax före. Friden före den komna tiden.

Det blir korta och effektiva analyser, men jag förbehåller mig rätten att eventuellt, om andan faller på, gå tillbaka och göra en djupare analys av ett redan behandlat ämne. Vissa svar kommer att bli så korta och självklara att de kanske framstår som onödiga. I dessa fall är det ganska sannolikt att de faktiskt är det också – onödiga. Men det är också fullt möjligt att svaren bara är tillsynes obetydliga och att deras fulla betydelse blir uppenbar först vid en analys av själva svaret, men vi måste, av uppenbara skäl, sätta gränsen för analyserandet någonstans.

Maria

Hur kommer det sig att när man har gott om tid på sig så blir man alltid som mest försenad?

 

Korvaspappa:

Därför att man är så trygg i att man har gott om tid att man tror att man har gott om tid under en längre tid än man i själva verket har det. Gott om tid alltså.

Sven

Varför hasar folk med fötterna när de går i tofflor? De gör ju inte det när de går med vanliga skor…

 

Korvaspappa:

Det beror på att tofflor, till skillnad från vanliga skor, inte sitter fast i hälen.

anna
Förut brukade jag droppa funderingen ”Hette MacGyver Macgyver i förnamn, MacGyver i efternamn eller Mac Gyver (för och efternamn). Det blev alltid en riktig kluring för folk, men sen kom google och pajade allt. Jag tycker att du kan alaysera varför man aldrig riktigt tillfullo uppsakattar det man har förän det är borta. Applicerbart på vad som helst faktiskt.

 

Korvaspappa:

Därför att man inte tillfullo kan veta vad man har haft förrän det är borta. Den fulla uppskattningen kräver reflektion och reflektera kan man bara göra över saker som har hänt. Om man äter middag till exempel, kan man ju alltid hoppas och kanske anta att nästa tugga blir lika god som den förra, men man kan inte säkert veta förrän man har svalt den.

Alltid ett steg efter.

 

Två minnesbilder

av Daniel

Två små minnesbilder från Blekinge.

Korvas bekantade sig med en katt ute på gården. Hon försökte först pussa katten och ville sedan ha med henne till en vattenpöl för att plaska. ”Komma tatt faska” sa hon och började gå mot vattenpölen. Efter några steg vände sig om för att se så att katten var med, och när hon upptäckte att så inte var fallet gick hon tillbaka och försökte samma sak igen. ”Komma tatt faska kåjas”. Till slut gav hon upp tanken om att plaska tillsammans med katten och plaskade lite själv istället, innan hon återgick till att försöka pussas med katten.

Senare inomhus på kökssoffan. ”Sona pappa” sa hon och ville att jag skulle låtsas sova, så att hon kunde väcka mig igen genom att kittla mig och sedan skratta åt hur jag vaknade förskräckt med ett ryck. Ett par gånger så. ”Killa pappa.” Sedan vände hon blicken mot sin smörgås på bordet.

”Killa mungås” sa hon och kittlade den skinkbeklädda knäckbrödsbiten.

 

IMG_4691.JPG IMG_4695.JPG

 IMG_4698.JPG

Vi som är mittemellan

av Daniel

Kanske är jag inte rustad för den nya tiden. Det kan vara så, eftersom jag får ett plötsligt lugn när bristen på täckning inte tillåter mig att ringa, sms:a, surfa, maila eller blogga. Men jag behöver den ursäkten, för att inte känna att jag borde. Kanske är det så med oss som är tillräckligt gamla för att ha upplevt ett någorlunda vuxet liv före mobiltelefonen och internet, men tillräckligt unga för att helt ha sugits in i beroendet. Vi som är mittemellan. De yngre har haft det i modersmjölken, eller i bröstmjölksersättningen för den delen, och de äldre har varit utan så länge att distansen kan hållas intakt.

Samtidigt är det fantastiskt. Jag älskar att det går att hitta information om vad som helst på nolltid, och att vem som helst kan göra sina tankar tillgängliga för halva världen, genom en enkel knapptryckning. Det är fascinerande.

Men det är ett liv utan lukter. Ettor och nollor luktar inte och utan lukter blir man nedstämd förr eller senare, det går inte att komma ifrån. Det är den absolut största anledningen till att hundar och katter inte befattar sig med datorer och mobiltelefoner – att det är ett liv utan lukter. De lever bland människor, men de har inte glömt bort att de är djur. Men det har vi.

Vi som är mittemellan.

Från Blekinges djupa skogar

av Daniel

Korvas håller till i blekinges djupa skogar, där hon bekantar sig med kusiner, djur och vattenpölar.

korvaspappan njuter av den nästintill obefintliga täckningen.

på återseende

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB