Avboka ditt bord – annars får alla andra betala
avLönefredag och fullt på Vassa eggen. Men jag och mitt sällskap lyckas ändå, efter att ha bestämt att after worken skulle förlängas till en middag, sno åt oss ett bord. Detta eftersom en tvåa helt enkelt struntat i att dyka upp.
Tur för oss, kan man ju tycka. Men att göra en no-show är riktigt dålig stil, tycker jag – och kan leda till att krogarna inför straffavgifter.
Att ta kreditkortsnummer vid bokningstillfället, och sedan debitera en summa vid utebliven avbokning är hyfsat vanligt i många storstäder. Jag tycker det är trist, men förstår restaurangerna gör det.För precis som att folk ringer sju olika taxibolag och tar den första bilen som kommer så gör många dubbelbokningar eller ”glömmer bort” att ringa om de får andra planer.
Krogbranschen plågas av låga marginaler och när konkurrensen stiger och prispressen ökar kommer vi säkerligen se flera restauranger som inför dessa ”straffavgifter”. Om inte gästerna blir bättre på att ringa, alltså, vilket gör dem onödiga. Det är med andra ord helt upp till oss.