Startsida / Inlägg

Världens bästa jobb

av Martin Schori

”Men.. vad vill du göra sen?”
Den frågan fick jag ofta när jag jobbade på krogen. För springa runt och fråga folk vad de ville ha för stekgrad på oxfilén är ju inget vettigt karriärval. Att jobba på restaurang var något man gjorde vid sidan av juridikstudierna eller medan man funderade på vad i helvete man skulle göra med sitt liv. Det vet ju alla.
Eller, visste kanske.
För tiderna har förändrats: konkurrensen mellan krogarna ökar, de proffesionaliseras, gästerna blir  kunnigare och ställer högre krav på duktig personal och branschavarter som manschauvinism tynar, lyckligtvis, bort. Det gör naturligtvis krogen till en attraktiv arbetsplats – kanske till och med livet ut.
Kockarnas statuslyft kom nog redan för många år sedan, framför allt efter tv-kockarnas intåg i våra vardagsrum. För ett par dagar sedan såg vi dessutom ny statistik som visar att kock är ett av de yrkena där det kommer råda brist på arbetskraft framöver (till skillnad från mitt yrke). Och huggsexan på duktiga kockar i Stockholms expanderande krogvärld är igång sedan länge.

Frågan är om inte bartenders är på väg att göra samma resa. Livsstilsmagasinen och morgon-tv fylls av kunniga och dedikerade drinkblandare, som lyser av yrkesstolthet och som lägger ned sin själ i sitt jobb. Cocktailbarerna står som spön i backen, och de kräver utbildad och kompetent personal. Detta är så klart bra för alla som jobbar inom restaurang – och för deras gäster.
Själv har jag uppenbarligen lämnat branschen, men det går inte många dagar utan att jag längtar tillbaka. Till energin, tempot och alla människor, gäster som kollegor.
– Man går rakt in i en människas liv och ger dem en upplevelse, här och nu. Jag brukar säga till min vän Jan Malmsjö att jag har roligare jobb, du bara läser manus. Jag är mitt i händelsen, jag är händelsen, säger Carl Jan Granqvist i vår bok ”Krogen – allt du vill veta men aldrig vågat fråga”.
Det har nog aldrig varit mer sant än nu.

 • Redaktör: Lars Östling (lars.ostling@aos.se)
 • Ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aos.se
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Bud- och leveransadress: Blekholmsgatan 18, Stockholm
 • Postadress: 105 18 Stockholm
 • Org.nr: 556964-0914
 • Momsregistreringsnr: SE 556964-091401

Följ oss på

Våra appar

Tipsa oss

 • Har du tips på klubbar, evenemang, konserter eller något annat kul? Skicka ditt mejl till tipsa@aos.se. Vi kan tyvärr inte få med alla bra tips vi får.

Sälj

 • För att komma i kontakt med vår
 • säljavdelning, ta del av information samt
 • produkter, göra uppdateringar, leverera
 • annonsmaterial eller om du har funderingar
 • kring en faktura,
 • kontakta Annonsdax.
 • Telefon: 08-555 006 15
 • E-post: aos@annonsdax.se
 • Annonswebb: www.alltomstockholm.se/annonswebb