Branschens nya rockstjärnor
avKockar som rockstjärnor är en metafor som kändes som en klyscha redan för fem år sedan. Men efter att ha varit ensamma herrar (de brukar ju vara det) på branschens täppa börjar nu ett annat yrke slåss om de kräsna konsumenternas och mediernas gunst: Bartendern.
Barer som Tweed, Linje Tio, French Quarter, Corner Club och Pharmarium hyllas för sina välblandade cocktails. Bartenders skakar drinkar i morgonsoffor och helgbilagor. Att beställa ”en god drink” är lika socialt accepterat som att beställa en ”stor stark” på typ Akkurat. Nörderiet börjar nå vinnivå.
Ett annat tecken på bartenderns statushöjning är IBC, International Bar Course som snart drar igång på Restaurangakademien. En kurs som leds av (även här mestadels manliga) branschprofiler som Mattias Skoog (Linje Tio/Tjoget, vinnare av Sverigefinalen i Bacardi Legacy), Madeleine Rapp (Årets Bartender), Ludvig Grenmo (Linje Tio/Tjoget), Martin Borg (Linje Tio/Tjoget) och Petter Boman(Marie Leveau).
– Idag har vi utbildningar och inspirationskurser för köks- som matsalspersonal. Det som hittills har fattats är just bardelen. Äntligen har vi hittat en barutbildning som håller Restaurangakademiens kvalitetskrav, säger Hanna Halpern, vd på Restaurangakademien och Årets Kock, i ett pressmeddelande.
Så vill du lära dig mixa drinkar av några av branschens främsta namn (och som varit drivande i den utveckling drinkblandadet nu ser), så gör du rätt i att signa upp. Och var med och lyft fram ett yrke som länge kämpat för att accepteras i finrummet.