Startsida / Inlägg

Branschens nya rockstjärnor

av Martin Schori
Skärmavbild 2014-03-19 kl. 21.32.42

Kockar som rockstjärnor är en metafor som kändes som en klyscha redan för fem år sedan. Men efter att ha varit ensamma herrar (de brukar ju vara det) på branschens täppa börjar nu ett annat yrke slåss om de kräsna konsumenternas och mediernas gunst: Bartendern.

 

Barer som Tweed, Linje Tio, French Quarter, Corner Club och Pharmarium hyllas för sina välblandade cocktails. Bartenders skakar drinkar i morgonsoffor och helgbilagor. Att beställa ”en god drink” är lika socialt accepterat som att beställa en ”stor stark” på typ Akkurat. Nörderiet börjar nå vinnivå.

Ett annat tecken på bartenderns statushöjning är IBC, International Bar Course som snart drar igång på Restaurangakademien. En kurs som leds av (även här mestadels manliga) branschprofiler som Mattias Skoog (Linje Tio/Tjoget, vinnare av Sverigefinalen i Bacardi Legacy), Madeleine Rapp (Årets Bartender), Ludvig Grenmo (Linje Tio/Tjoget), Martin Borg (Linje Tio/Tjoget) och Petter Boman(Marie Leveau).

–  Idag har vi utbildningar och inspirationskurser för köks- som matsalspersonal. Det som hittills har fattats är just bardelen. Äntligen har vi hittat en barutbildning som håller Restaurangakademiens kvalitetskrav, säger Hanna Halpern, vd på Restaurangakademien och Årets Kock, i ett pressmeddelande.

Så vill du lära dig mixa drinkar av några av branschens främsta namn (och som varit drivande i den utveckling drinkblandadet nu ser), så gör du rätt i att signa upp. Och var med och lyft fram ett yrke som länge kämpat för att accepteras i finrummet.

 • Redaktör: Lars Östling (lars.ostling@aos.se)
 • Ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aos.se
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Bud- och leveransadress: Blekholmsgatan 18, Stockholm
 • Postadress: 105 18 Stockholm
 • Org.nr: 556964-0914
 • Momsregistreringsnr: SE 556964-091401

Följ oss på

Våra appar

Tipsa oss

 • Har du tips på klubbar, evenemang, konserter eller något annat kul? Skicka ditt mejl till tipsa@aos.se. Vi kan tyvärr inte få med alla bra tips vi får.

Sälj

 • För att komma i kontakt med vår
 • säljavdelning, ta del av information samt
 • produkter, göra uppdateringar, leverera
 • annonsmaterial eller om du har funderingar
 • kring en faktura,
 • kontakta Annonsdax.
 • Telefon: 08-555 006 15
 • E-post: aos@annonsdax.se
 • Annonswebb: www.alltomstockholm.se/annonswebb