Pubologis namnbluff!
av
”Gastopub” var ett ord som många i det här landet hörde första gången i och med öppnandet av The Spotted Pig, i den av svenskar så älskade staden New York.
Konceptet kom så klart hit också, och representeras väl bäst av The Flying Elk, som sedan ett par år sedan serverar upphottade fish and chips och tryffelspetsade burgare till turister och gourmeter i Gamla Stan.
Pubologi, som öppnade i samma stadsdel år 2010, var dock före – kanske till och med först?
Då uppfyllde man mer eller mindre ”kraven” för en gastropub, men frågan är om man gör det i dag?
Den jättelika hamburgaren är borta från menyn och man kör istället enbart på avsmakningsmeny. Ingen pubgrub så långt ögat kan nå, här blandas det friskt mellan svenskt och internationella kök. Och inredningen andas ju mer vinbar än en pub?
Men det är kanske skitsamma. För så länge Pubologi serverar fem rätter för 550 kronor (igår bestod menyn av rå pilgrimsmussla, hjärtmussla, röding, ren och boveteglass), så kommer vi fortsätta att gå dit. Mycket god mat till rimligt pris – och sitter man i fönstret och kollar ut på folket som går förbi på Stora Nygatan så är det en svårslagen middagupplevelse, tycker jag.
Och så ligger det ju bara typ 30 meter från Tweed, en bar som befolkas av några av branschens vassaste drinkblandare.