De 50 bästa restaurangerna i världen är utsedda. Noma är tillbaka i topp – och två svenska krogar placerar sig högre än den bästa i Paris. Det är jävligt kul för Sverige, så klart.
En annan, inte lika kul, grej med listan är att det återigen blir väldigt tydligt att stjärnkockbranschen är en manlig affär.
Av de 50 högst rankade restaurangerna styrs exakt en halv av en kvinna (Arzak i Baskien har två köksmästare, varav en är kvinna).
Det är möjligt att många gäster skiter fullständigt i detta. De vill bara äta god mat. En hel del anställda kanske inte heller bryr sig – de vill bara jobba på en restaurang där man får laga lite schysst käk, eller kanske bara vill dra in pengar till hyran. Fair enough.
Men ett annat alternativ är ju att tänka sig lite för, att aktivt jobba för att fler ska känna sig välkomna i branschen och för att skapa en miljö som uppmuntrar alla att avancera och ta sig vidare. Så är det inte i dag – istället verkar ju några av de främsta krögarna göra allt för att behålla machostämpeln på yrket.
The World’s 50 Best Restaurants är ett tydligt bevis på detta.
Så, ge oss mer mångfald i kökens toppskikt. Vet vet, då kanske vi till och med får in (ännu) fler svenska restauranger på listan.