I maj var jag på middag och rundvandring ombord på Eurodam i Stockholm.
Nu är det klart att jag också får möjlighet att uppleva Holland-America-fartyget till havs, hoppar på en kryssning i slutet av augusti.
Något att se fram emot…
Att få en fin kryssning handlar väldigt mycket om att hamna på rätt fartyg. Det är en himla skillnad att färdas med ett fartyg som kanske tar runt 500 gäster jämfört med ett som tar det tiodubbla. Både vad gäller stämningen ombord och utbudet av aktiviteter.
En klar fördel med mindre fartyg är att de ofta kan lägga till mer centralt i hamnar, på platser de stora fartygen inte kan nå.
En riktig minsting är nya Pearl Mist, som just nu är ute på sin jungfrutur. Fartyget är bara 102 meter långt och tar 210 gäster. Det lämnade häromdagen Baltimore på USA:s ostkust för en 11 nätters premiärkryssning till Halifax i Kanada.
Här kommer det senaste i raden av nya kryssningsfartyg. Och hon är en Viking – fast varken svensk eller finländsk.
Amerikanska Viking Cruises, som hittills mest ägnat sig åt flodkryssningar, är nu även på väg ut på haven. I går sjösattes det första av rederiets tre kommande fartyg på Fincantieri-varvet i Marghera nära Venedig.
Fartyget heter Viking Star och har premiär våren 2015. Det följs av Viking Sea och Viking Sky, som bägge får premiär 2016.
Det är inga jättar vi talar om här. Alla tre fartygen är på blygsamma 47800 bruttoton och tar 930 gäster i 465 hytter.
Jag har aldrig på allvar övervägt att åka på flodkryssning. Men efter att ha intervjuat kryssningsexperten Uno Grönkvist blir jag faktiskt riktigt sugen.
Uno har också skrivit en guidebok om flodkryssningar – och nu kan du vinna den. Vi lottar ut fem exemplar – klicka här och läs mer!
Men nu är trenden att promenaddäck kantade av nöjen istället ska vara vända ut mot havet. Först ut var Norwegian Cruise Lines med The Waterfront, som finns på deras senaste fartyg Breakaway och Getaway. Promenaddäcket kantas av trevliga uteserveringar och barer, men tyvärr skyms utsikten lite av livbåtarna som hänger ut från däcket under.
Nu hänger italienska rederierna MSC och Costa på ute-trenden.
På två av MSC:s kommande fartyg (som rederiets högsta höns redan kallat ”havets Iphone”) kallas konceptet Seaside. En extra finess här är att fartygen förses med speciella vindavvisare, så att resenärerna inte ska störas av blåst när fartyget åker.
Costas nya flaggskepp Diadema, som har premiär i november, får också en fräck 500 meter lång promenad på utsidan av däck 5. Förutom restauranger och barer finns här också bland annat cabanas att hyra samt två bubbelpooler som hänger ut över havet från sidan av fartyget. Det gäller att sticka ut i den här branschen…
I år räknar Stockholms Hamnar med totalt 274 fartygsanlöp och att ta emot runt 470000 kryssningsgäster.
En färsk studie visar att hela 97 procent av resenärerna går iland under uppehållet i Stockholm och att de tillbringar i snitt 5,9 timmar iland. Det är bättre än det europeiska genomsnittet på 87 procent respektive 4,8 timmar, skriver sajten Cruiseindustrynews.
Extra klirr i kassan för huvudstaden ger de 36 tillfällen i år då fartyg använder Stockholm för s k turnarounds, det vill säga kryssningen avslutas och påbörjas här. Lyxrederier som Regent Seven Seas, Silversea och Crystal Cruises gör det. Många av deras gäster checkar då in på ett hotell i stan före eller efter kryssningen, äter middag ute och kanske shoppar lite mer än en kryssningsresenär som bara är här några timmar på dagen.
Synd bara att Stockholm erbjuder så simpla hamnanläggningar för kryssningsgäster. Frihamnen är urtrist och ligger långt från city och Stadsgården saknar en kryssningsterminal.
Vinstlotten drar de som kommer till Stockholm på ett fartyg som är så litet att det kan lägga till på Skeppsbron. De har då Gamla stan tvärs över gatan och en härlig utsikt över Strömmen.
Britterna är flitigast i Europa när det gäller att åka på kryssning.
I en ny undersökning rankar de också kryssningar som den mest avkopplande och pålitliga semesterformen, före exempelvis resor till stränder eller städer.
I undersökningen deltog 1438 britter över 18 år, som alla dels hade åkt på kryssning dels åkt på andra typer av semesterresor de senaste tre åren.
På frågan vilken de ansåg vara den mest pålitliga semesterformen svarade 52 procent kryssning, 23 procent resor till städer, 11 procent sol- och badsemester och 8 procent skidresor.
Nästan var tredje svarade också att de redan bokat en kryssning för en kommande semester, eller planerade att göra det.
Här är killen du bör söka upp om du tänkt beställa en drink på kryssningen.
27-årige Shekhar Grover korades i veckan till bästa flytande bartender i en tävling i Miami, Florida. Totalt deltog enligt uppgift hela 5500 bartendrar från de fyra kryssningsbolagen Royal Caribbean, Celebrity Cruises, Norwegian Cruise Line och Princess Cruises.
Men ingen kunde mäta sig med Shekhars förmåga att mixa goda drinkar på ett underhållande sätt.
Till vardags arbetar han på Royal Caribbeans jätte Oasis of the Seas men du får kanske ligga i om du ska hitta honom där, för det finns hela 37 barer ombord.
Segern i Miami innebär också att Shekvar är kvalificerad för finalen i VM för bartendrar, som avgörs i London i månadsskiftet juli/augusti. Där kämpar 50 finalister om den åtråvärda titeln ”Bartender of the year”.
Har precis avslutat ett besök på m/s Funchal i Frihamnen i Göteborg.
Det speciella med det här fartyget är att det sommartid kryssar från Göteborg med svensktalande personal och underhållare ombord.
Fartyget byggdes redan 1961 men renoverades häromåret. Det är ett gammaldags fartyg, på gott och ont. Utförligare rapport kommer på vår kryssningssajt till helgen.
Ikväll ger sig m/s Funchal av mot de norska fjordarna med 300 gäster ombord.