Längre än så här blir inte en jorden runt-kryssning

av Anders Hedberg
Oceania Insignia. Foto: Oceania Cruises
Oceania Insignia. Foto: Oceania Cruises

I januari 2015 avgick Oceania Cruises första 180-dagars resa jorden runt, världens längsta kryssning.

Den blev en sådan succé att den sedan dess fått flera uppföljare och nu lanserar rederiet den fjärde i ordningen, som avgår den 6 januari 2017.

Det är en på alla sätt maffig en-gång-i-livet-grej. Kolla bara:

* Under resan besöker du sex världsdelar, 36 länder och anlöper 98 hamnar, samt har möjlighet att se 50 Unesco-listade världsarv. I 16 av hamnarna ligger fartyget kvar minst en natt.

* Fartyget avgår från Miami, Florida. Du börjar med ett varv i Karibiens övärld, sedan väntar Panamakanalen, flera stopp längs Centralamerikas Stilla havskust samt Kalifornien.

* Rutten tar dig vidare till Hawaii, Polynesien, Samoa, Fiji, Vanuatu och Nya Kaledonien.

* Efter flera stopp i Australien och Nya Zeeland väntar Indonesien, Malaysia, Brunei, Filippinerna, Taiwan, Kina, Vietnam, Thailand och Indien.

* Därefter västerut till Förenade Arabemiraten, Oman, Jordanien och Egypten. Vidare genom Suezkanalen till Israel följt av diverse stopp i Medelhavet. Däribland Turkiet och Spanien, som inte angjorts vid tidigare jorden runt-kryssningar.

* Via Gibraltar tar sig fartyget ut på Atlanten, gör stopp i Portugal, Frankrike och Irland innan det tar sikte på Newfoundland i Kanada för att sedan ta sig upp längs St Lawrence-floden till Quebec.

* Spurten sker längs USA:s östkust med stopp i bland annat New York och Charleston, South Carolina.

* Målgången sker i Miami den 6 juli 2017.

Sugen på att följa med? Priserna börjar på 39,999 dollar (cirka 360 000 kronor) per person i delad hytt.

Fartyget, Oceania Insignia, är medelstort och byggt 1998 men renoverades i fjol. Det tar 684 gäster och 400 besättningsmedlemmar.

Rekordkorta kryssningar för nybörjare från Mallorca

av Anders Hedberg
Fartyget AIDAblu. Foto: AIDA
Fartyget AIDAblu. Foto: AIDA

Tänkte du förlänga sommaren med ett besök på Mallorca i månadsskiftet september-oktober?

Då kan du åka på utflykt med ett riktigt kryssningsfartyg.

Tyska AIDA erbjuder tre stycken 14-timmarskryssningar med fartyget AIDAblu från Palma de Mallorca, tänkta att locka de som inte kryssat tidigare men vill få en uppfattning om hur det är.

Fartyget avgår kl 16 på eftermiddagen den 30/9 samt 1 och 1/10, tar en rejäl sväng ute på Medelhavet och återkommer till Palma kl 06 morgonen därpå.

Priser från 79 euro per person i delad hytt (cirka 750 kronor), inklusive mat och underhållning.

Enda kruxet: det är tyska som gäller som huvudspråk ombord på AIDAs fartyg. Mer info på rederiets hemsida.

Premiär för första gasdrivna färjan i Nordamerika

av Anders Hedberg
Färjan F.-A.-Gauthier. Foto: Société des traversiers du Québec
Färjan F.-A.-Gauthier. Foto: Société des traversiers du Québec

Viking Lines fartyg Grace hade premiär för två och ett halv år sedan. Det var då störst i sitt slag att drivas med flytande naturgas (LNG).

Nu har även första gasdrivna färjan i Nordamerika haft premiär. F.-A.-Gauthier är det första av tre LNG-fartyg som kanadensiska rederiet Société des traversiers du Québec beställt.

Färjan, som går mellan Matane och Baie-Comeau på St. Lawrence-floden, är dock inget renodlat LNG-fartyg då det är utrustat med hybridmotorer som kan drivas med antingen flytande naturgas eller diesel.

F.-A.-Gauthier är 133 meter lång, 22 meter bred, tar 800 passagerare och 180 fordon på bildäck. Marschfarten är 20 knop.

LNG-drivna fartyg blir allt vanligare till sjöss. Nyligen beställde exempelvis amerikanska Carnival fyra stora kryssningsfartyg som åtminstone delvis blir gasdrivna.

USA har fått sin första kvinnliga kryssningskapten

av Anders Hedberg
Kate McCue. Foto: PR Newswire
Kate McCue. Foto: PR Newswire

Kate McCue, 37, blir första amerikanska kvinna att ta befäl över ett kryssningsfartyg.

Hon blir också Celebrity Cruises första kvinnliga kapten när hon tar över bryggan på Celebrity Summit i augusti.

McCue har sina rötter i San Francisco och har, trots sin i de här sammanhangen blygsamma ålder, de senaste 15 åren haft olika ledande befattningar i marin miljö.

Celebrity Summit är ett hyggligt stort fartyg på 91000 bruttoton, som tar 2158 gäster och 952 besättningsmedlemmar. Normalt gör det kryssningar från USA:s östkust till Bermuda.

Kate McCue är en få kvinnor som styr på havens 250-300 kryssningsfartyg. Men det finns en handfull andra, däribland svenska Karin Stahre-Janson som blev världens första kvinnliga kryssningskapten. Läs mer om henne och andra kvinnliga kaptener här

Nu kan du boka fartyget som inte finns

av Anders Hedberg
MSC Meraviglia. Foto: MSC Cruises
MSC Meraviglia. Foto: MSC Cruises

Det är två år kvar till jungfrukryssningen.

Men redan nu har MSC Cruises öppnat bokningen till kommande flaggskeppet MSC Meraviglia, som debuterar i Medelhavet i juni 2017.

Fartyget är blir det största i det italienska rederiets flotta, har plats för hela 5700 gäster och bjuder på en rad nyheter:

* Helt nya hyttkategorier, till exempel tvåvånings duplexsviter med jacuzzi på balkongen samt familjehytter där upp till tre anslutande hytter kopplas ihop.

* Promenadstråk över tre däck med butiker, barer och restauranger.

* Nöjespark med angränsande vattenland.

MSC Meraviglia är först ut i en rad nya MSC-fartyg. Det kommer att göra kryssningar i västra Medelhavet från hemmahamnarna Genua, Marseille och Barcelona.

Nästa nya fartyg blir MSC Seaside som har premiär i november 2017. Det fartyg har redan börjat byggas och har av rederiet kallats för ”en havets Iphone”.

MSC startar Karibien-kryssningar från Kuba

av Anders Hedberg
MSC Opera är ett medelstort fartyg på 66000 bruttoton. Foto: MSC Cruises
MSC Opera är ett medelstort fartyg på 66000 bruttoton. Foto: MSC Cruises

Italienska MSC kommer att skicka ett av sina kryssningsfartyg till Kuba, skriver Cruiseindustrynews.

Kommande vinter får nyrenoverade MSC Opera Havanna som hemmahamn. Därifrån kommer fartyget, som tar 2120 gäster, att göra totalt 16 resor i Karibien.

De veckolånga kryssningarna omfattar stopp i Montego Bay på Jamaica, Caymanöarna samt Cozumel, Mexiko. Dessutom får gästerna tillbringa två nätter ombord på fartyget när det ligger i hamn i den kubanska huvudstaden.

Första kryssningen avgår den 22 december, den sista i början av april.

Kategorier MSC

Nya fartyg – från lyxkryssare till bilfärja

av Anders Hedberg
Silver Muse. Foto: Atlantic Link
Silver Muse. Foto: Atlantic Link

Det råder inte någon sommartorka hos de stora fartygsvarven i Europa. Beställningarna på nya kryssningsfartyg fortätter att ramla in.

Silver Muse blir namnet på Silverseas kommande lyxkryssare, som ska byggas av italienska Fincantieri. Det blir rederiets nionde fartyg och får premiär 2017. Fartyget baseras på nuvarande flaggskeppet Silver Spirit och kommer att ha plats för 592 gäster

Mer fartygsnytt:

Meyer-varvet i Åbo fortsätter att spotta ur sig Mein Schiff-fartyg åt tyska Tui. Den 8 maj levererades Mein Schiff 4, femman och sexan byggs just nu och häromdagen blev det klart att varvet ska bygga nummer sju och åtta också. Dessa levereras 2018 och 2019.

Norska Hurtigruten kommer också att få ett nytt fartyg nästa år. Men det är inget nybygge utan portugisiska färjan Atlandia från 2009, som nu döps om till Norway Explorer. Fartyget är på 7000 bruttoton och tar 320 passagerare och har bildäck.

Bransons första kryssningsfartyg kastar loss 2020

av Anders Hedberg
Richard Bransons senaste klipp – slipsen tillhörande Miami-Dade Countys borgmästare Carlos Gimenez. Foto: AP
Richard Bransons senaste klipp – slipsen tillhörande Miami-Dade Countys borgmästare Carlos Gimenez. Foto: AP

Sir Richard Branson tågar in i kryssningsbranschen med buller och bång.

Vid en pressträff i Miami i måndags redogjorde den brittiske entreprenören för hur satsningen på Virgin Cruises ser ut.

* Tre fartyg ska byggas av italienska varvskoncernen Fincantieri. Det handlar om riktiga bjässar på runt 110000 bruttoton och med plats för 2800 gäster.

* Fartygen levereras 2020, 2021 och 2022. Det första får Port Miami som hemmahamn.

* I samband med pressträffen lanserade Virgin Cruises också en egen sajt och Facebooksida.

Branson har sedan tidigare lovat att hans satsning ska ”skaka om kryssningsbranschen” med en helt ny typ av kryssningar. Vad detta i praktiken innebär återstår dock ännu att se.

Snart är Viking Lines gasfartyg inte längre störst

av Anders Hedberg
Viking Grace nytankad med gas i Stockholm.
Viking Grace på väg att tankas med ny gas i Stockholm.

Sedan Viking Line satte Viking Grace i trafik i januari 2013 har fartyget varit världens största passagerarfartyg att drivas med flytande naturgas (LNG).

Ett bränsle som ger betydligt mindre utsläpp än andra fossila bränslen, exempelvis traditionella oljor.

Men nu tar gasen på allvar steget in i kryssningsbranschen. Amerikanska Carnival, som äger en rad rederier, har beställt fyra fartyg från Meyer Werft som alla åtminstone delvis drivs med LNG, skriver Cruiseindustrynews. Fartygen får hybridmotorer, där gasdrift framförallt ska användas i hamnar samt vid färder över öppet hav.

De här bjässarna blir flera gånger större än Viking Grace, med plats för upp till 6000 gäster och ett bruttotonnage på 180000, vilket gör de till världens näst största.

Ordern är också bra för Finland. Två av fartygen byggs nämligen på samma varv i Åbo som också byggde Viking Grace. Där byggs för övrigt också Tallinks nya, gasdrivna färja som är i samma storleksklass som Viking Grace.

Två av Carnivals fyra nya LNG-fartyg ska segla för tyska Aida, vilka bolag i koncernen som får de övriga har inte meddelats.

Se Östersjön med nya ögon

av Anders Hedberg
Foto: Oliva Bee, Joji Shomamoto och Alejandro Chaskielberg / Tallink Silja
Foto: Oliva Bee, Joji Shomamoto och Alejandro Chaskielberg / Tallink Silja

Tallink Silja har fått för sig att vi svenskar glömt bort hur vacker skärgårdarna och Östersjön är.

Därför har man låtit tre fotografer som aldrig varit i våra krokar tidigare – från Japan, Argentina och USA – resa med rederiets fartyg och dokumentera sina upplevelser i bild.

Bilderna ingår nu i en ny kampanj som lagts upp på en egen snofsig sajt och som ska göra oss svenskar sugna på en kortkryssning.

Om det funkar? Nja, jag tror ändå att klassiska ingredienser som taxfreeshopping, smörgåsbord och barhäng lockar mer.

Sida 1 av 17
 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB