Startsida / Inlägg

Pinsamt, Viking Line – ”miljöfärjan” värst av alla

av Anders Hedberg
Viking Grace drar upp för mycket sjö i vissa farter.
Viking Grace drar upp för mycket sjö i vissa farter.

Viking Lines senaste fartyg Viking Grace har en tydlig miljöprofil. Färjan är världens största att drivas med flytande naturgas och några av de andra fördelarna skulle vara tystare gång och mindre svallvågor.

Men nu visar det sig att Viking Grace i själva verket drar upp grövre sjö än andra färjor och i högsta grad bidrar till erosionen av de känsliga stränderna i skärgården.

Studier visar att fartygets drar upp en rejäl bogvåg när det körs i runt 12 knop, den fart färjan får ha inomskärs. Viking Line bekräftar att man är medveten om problemet.

– Det är synd att det är just det här fartyget, Av någon anledning uppstår den här bogvågen som är lite besvärande och som råkar ligga just vid 12 knop, säger Tony Öhman, direktör vid Viking Line och ingenjör i skeppsbyggnad, till tidningen Skärgården.

– När vi beställer nya båtar försöker vi anpassa oss så att vi orsakar minsta möjliga stranderosion så det är en besvikelse från vår sida att det blev på det här viset.

Flera skärgårdsbor vittnar också om färjans effekter:

– Grace är odiskutabelt värst. Att det modernaste fartyget har en sådan sjöbild är en gåta, säger Göran Gross på Dyviks Marina utanför Åkersberga till Skrägården.

Det enklaste sättet att få ner svallet vore att sänka farten från 12 till 10 knop. Det skulle göra att resan Stockholm–Åbo, som Viking Grace trafikerar, tar cirka 15 minuter längre. Men tidtabellen är redan snäv, eftersom färjan bara ligger en timme i hamn i varje ända – och på den tiden ska hinna lossa och lasta gods, fordon och passagerare och dessutom tankas.

– Att ytterligare pruta på den tiden vore att äventyra hela Åbotrafiken, säger Tony Öhman till Skärgården.

Till att börja med kommer Viking Line att själva göra en analys av vad en sänkning av farten skulle innebära och hur tidsförlusten kan kompenseras.

Helt klart är att Furusundsleden i Stockholms skärgård fått ta mycket stryk de senaste åren. Enligt en ny rapport har erosionsskadorna mer än fördubblats sedan år 2000.

Kryssningsboomen, med 250-300 anlöp av kryssningsfartyg om året, bidrar också till skadorna.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB