Startsida / Inlägg

Den kinesiska censurens nya kompis

av Martin Aagård

Kinesiska medier har svårt att dölja sin entusiasm över David Camerons upprepade attacker mot yttrandefriheten i Storbritannien.

Cameron har visserligen länge haft en förstående hållning till kinesisk censurpolitik. När han i juni slöt miljardavtal med premiärminister Wen Jiabaos handelsdelegation haglade kritiken mot att han vägrade kritisera bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

Och igår tog han bladet från munnen.

I sitt tal om orsakerna bakom kravallerna i London förklarade han att Storbritanniens ”moraliska kollaps” beror på att ”de mänskliga rättigheterna vantolkats” och måste begränsas.

Cameron har tidigare förklarat tat han är beredd att sätta in armén och stoppa användandet av Blackberry messenger, Twitter och Facebook för att förhindra framtida kravaller.

Hans nya kinesiska kompisar kunde inte vara gladare.

Den kinesiska statens nyhetsbyrå Xinhua rapporterade igår entusiastiskt att ”sociala medier hamnat i fokus” efter kravallerna i London.  ”Problemen kopplade till de sociala medierna är globala” förklarade artikeln som påpekade att liknande bekymmer finns i Egypten, Kanada och Indien och att ”Internet i sig kan vara en stor utmaning för världens regeringar”.

Den konservativa kinesiska tidningen Global Times har också yttrat sin förtjusning över Camerons tro på att sociala medier orsakar sociala problem.

Än så länge är yttrandefrihet inte en klassfråga i England och förhoppningsvis är Camerons censur-idéer långt från att förverkligas. Men han har redan gjort det omöjligt för brittisk diplomati att kritisera den kinesiska dikaturen. Ett litet, men symboliskt steg mot en sämre värld.

Martin Aagård