Skurkarna på Tjuvholmen
avSå här ser en moralisk människa ut.
Kanske ingen stor hjälte, men en liten.
Konstkritikern och redaktören Kim West ställde häromdagen in en föreläsning på Astrup Fearnley-museet i Oslo. Ett museum som nyligen öppnade i nya lokaler på Tjuvholmen – en liten udde som ligger längst ut på den brackiga stadsdelen Aker Brygge – den plats som troligen har flest fiskrestauranger och Henri Lloyd-jackor i världen.
Läget är kongenialt för ett museum som bygger på en samling nyrik konst från 80-och 00-talet som två skeppsredarfamiljer köpt på sig.
Men Kim West hoppade inte av sin föreläsning för att han tyckte att den som betalat 5,1 miljoner dollar för en Jeff Koons-skulptur är en kretin. Han ställde in sitt uppdrag eftersom det kommit fram att en annan nyrik familj med betydligt mer tveksamma investeringar i bagaget skänkt pengar till museet – familjen Lundin.
Just den familj vi lärt känna via bolag som Lundin Oil, Lundin Petroleum och Africa Oil – alla berömda för att borra olja i spåren av inbördeskrigen och folkrensningarna på Afrikas horn. Misstänkta för brott mot folkrätten.
Jag tycker att vi alla applåderar Kim West.
Moraliska människor behövs i den konstvärld som alltför ofta agerar glansigt omslagspapper åt miljardärer med stort behov av att framstå som humanister eftersom deras verksamheter är direkt människofientliga.
När Lukas Lundin i fjol fick frågan ”Är du oetisk?” av Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea svarade han förvånat: ”Vad betyder det?”.
Lukas Lundin kan fråga Kim West.
Han vet.
Fotnot: Läs mer om familjen Lundins konflikter med konstvärlden här och här.