Startsida / Inlägg

Låt Google tysta nazipressen

av Martin Aagård
Ur Nationell idag 28 oktober.

Förra veckan sköt Presstödsnämnden upp utbetalningarna av driftsstöd till den nynazistiska tidningen Nationell idag. Anledningen var ekonomiska oklarheter.

Men precis när nyheten börjat spridas på konkurrerande nazistforum så ändrades beslutet och betalningarna återupptogs.

Presstödet till Nationell idag har varit omdiskuterat sedan det klubbades igenom i april 2010. Men så länge tidningen uppfyller kritierierna för en ”lågfrekvent dagstidning” är det omöjligt att förhindra. Allt annat vore censur, hävdar nämndens ledamöter. Under 2012 får nazitidningen 1 679 000 kr. Lika mycket pengar som Nyhetstidningen på lätt svenska – en publikation som kämpar för att personer med läs och skrivsvårigheter ska kunna delta i nyhetsflödet på samma villkor som alla andra.

Nationell idag firade sina återfunna pengar med att lägga ut en artikel om ökad medellivslängd och gener som illustrerades med bilden av en mörkhyad man och en schimpans. Artikeln vinjetterades som ”Vetenskap”. En kränkning så djup, så obehaglig att den presshistoriskt har få svenska motsvarigheter.

Denna publicering är så klart ett lagbrott och kan anmälas till Justitiekanslern. Men det påverkar inte Nationell Idags rätt att fortsatt kräva skattepengar för att driva sin verksamhet.

Är det denna form av brutala, dehumaniserande och aggressiva rasism som presstödet var tänkt att användas till?

Svaret är så klart nej.

Presstödet uppfanns för att öka mångfalden i det demokratiska samtalet. Inte för att sprida föraktfulla kränkningar som hämtats från Ku Klux Klans vit makt-retorik.

Frågan är hur det kan stoppas?

Det finns flera vägar.

Nationell Idag indexeras av Googles nyhetsservice. Jag vet inte vilka kriterier Google har för att avgöra om något betraktas som ”nyheter” – men presstödet är så vitt jag vet inte en avgörande faktor. Googles ledstjärna ”Don’t be evil” borde innefatta att inte aktivt sprida rashat och intolerans under rubriken ”nyheter”.

Häromveckan blockerade Twitter ett konto tillhörande en kriminell nazistisk tysk grupp. Inget hindrar Google från att göra samma sak och rensa bort Nationell idag från de riktiga nyhetsförmedlarna.

 

Här kan ni läsa hur en av presstödsnämndens ledamöter försvarade sitt beslut.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joel Holmgren, Elvira S Barsotti, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB