Startsida / Inlägg

Tveksam hedersjournalist på journalistgalan

av Martin Aagård

Masha Gessen är en bra historieberättare.

Fruktansvärt bra till och med.

Det bevisade hon en gång för alla i en strålande genomgång av Vladimir Putins väg till presidentposten i Ryssland som publicerades i Vanity Fair för några år sedan. En artikel jag sparade i pappersform på mitt sängbord i flera år.

Gessen hade fått tillträde till den hemlighetsfulle och skrämmande oligarken Boris Berezovskij som är mannen som påstår sig ha fört Putin till makten. Hans gigantiska inflytande över rysk media kunde en gång i tiden fått vem som helst vald till president. I dag lever han i exil i London, förskjuten av sin forne adept.

Men det gör henne inte till en bra journalist.

Efter sitt reportage fick hon frågan av en förläggare att utöka sin artikel till en hel bok. Det resulterade i Mannen utan ansikte som i våras utkom på svenska.

Det strålande reportaget hade förvandlats till en synnerligen illa underbyggd anklagelseskrift full av gissningar och påståenden som sällan gick att leda i bevis.

Den har avfärdats som strunt och ett raseriutbrott av internationella rysslandsexperter men i Sverige har den bemötts som ett rent grävjobb och något av ett standardverk om Putin.

Dagens Nyheters naive ledarskribent Peter Wolodarski svalde till exempel alla Gessens påståenden i sin helhet och drog slutsatsen att Putin försökte maximera blodbadet på Dubrovkateatern samt i Beslan för att smutskasta tjetjener.  Ett påstående som om det vore sant skulle ställa Putin vid sidan om Caligula i historieböckerna.

Varför jämställer vi då inte Putin med Caligula?

Av den enkla anledningen att vi inte vet om det är sant.

Det är bara ett påstående.

Gessen har inga bevis.

Jag recenserade boken här. Läs gärna texten för fler exempel på märkliga påståenden i hennes bok.

Ikväll är Masha Gessen hedersgäst på galan för Stora Journalistpriset. En gala som visserligen belönar gott berättande (jag hoppas Aftonbladets Carina Bergfeldt vinner för sin oerhörda berättelse om terrordådet på Utøya) men som i slutändan alltid ska premiera det vi kallar journalistik – nämligen att avslöja sanningar och berätta nyheter.

Tack och lov är också Martin Schibbye och Johan Persson inbjudna. Två hjältar som tillbringat 14 månader i fängelse för sin övertygelse att journalistik handlar om att faktiskt försöka gräva fram det som är sant och inte bara spekulera i hur saker och ting ligger till.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB