Startsida / Inlägg

Vår nya prinsessa

av Roger Lundgren
H.R.H+Princess+Leonore+Photo+Christopher+O'Neill+The+Royal+Court+Sweden

Foto: Kungahuset

Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Leonore Lilian Maria av Sverige, hertiginna av Gotland. Ja, så blev namnen och titlarna på kungaparets nya barnbarn. Att det skulle bli en prinsessa med kunglig status kunde vi förvänta oss efter saluten i fredags. Det är också logiskt med vår nya tronföljd från 1980 där kvinnor har lika arvsrätt som män till den svenska kronan.

Leonore är inte det vanligaste namnet i Sverige men i europeiska kungliga sammanhang är det desto vanligare. Flera europeiska drottningar har burit namnet och i den spanska kungafamiljen heter prins Felipes äldsta dotter Leonor. Även i den holländska kungafamiljen finns det en Leonore, dotter till prins Constantijn och prinsessan Laurentien.

Lilian är såklart en hyllning till framlidna prinsessan Lilian, Madeleines älskade Auntie och reservfarmor till de svenska kungligheterna.

Maria heter flera av Chris systrar och även hans mor Eva bär det namnet.

Gotland är ett roligt val av hertigdöme till prinsessan. Den senaste kungligheten som var hertig av Gotland var prins Oscar, lillebror till Gustaf V. Han förlorade dock hertigdömet när han gifte sig med sin icke-kungliga fru Ebba Munk af Fulkila 1888 och blev då istället prins Oscar Bernadotte, greve av Wisborg, – som förövrigt är en stenruin på Gotland.

 

Madeleine och Chris har gett sin dotter ett nytt kungligt namn ur ett svenskt perspektiv men man ska komma ihåg att innan 1982 hade Sverige aldrig haft en prinsessa som hette Madeleine heller så även i kungahus skapas nya och spännande traditioner.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB