Startsida / Inlägg

Juan Carlos av Spanien abdikerar

av Roger Lundgren

Nyss fick vi veta att kung Juan Carlos av Spanien skall abdikera på grund av hälsoskäl. Den spanske monarken följer därmed en trend från ifjol då Beatrix lämnade den holländska tronen och Albert II den belgiska.

Det är både väntat och överraskande att kungen lämnar över till prins Felipe. Han har tappat stor popularitet de sista åren. Dels genom sin svärson, Inaki Urdangarin, som är åtalad för mutbrott samt att han själv reste på en lyxresa till Afrika för att jaga elefanter tillsammans med sin älskarinna. Spanjorerna rasade när de fick se bilder på kungen med en död elefant. Inte så lämpligt för en kung som är ordförande i spanska WWF.

Trist att det blivit såhär när man tänker på att Juan Carlos, efter Francos död, var den som såg till att landet blev en fullvärdig europeisk demokrati. Han har flera gånger nominerats till Nobels fredspris för hur han hanterade demokratiprocessen på 70- och 80-talet.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB