Startsida / Inlägg

Kungligt kalas ikväll

av Roger Lundgren
Marianne Bernadotte

Kungaparet närvarar vid kulturgalan Bernadotte Art Awards

En dag som denna, då vi fått veta att spanske kungen Juan Carlos abdikerar till förmån för sin son Felipe, arrangeras kulturgalan Bernadotte Art Awards.  När designprinsen Sigvard Bernadottes firade sin 75-årsdag för 32 år sedan grundade han och makan Marianne priser inom en rad kulturella områden och varje år delas fem priser ut till talangfulla konstnärer inom musik, teater, design och konst.

Under årets gala närvarar kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som hedersgäster, det har nog mycket med att göra att Marianne snart fyller 90 år. Drottning Silvia kommer även att dela ut ett av årets kulturpriser under kvällen. Många celebra gäster och utländska kungligheter inom konst och design närvarar. Bland annat kejsarinnan Farah av Iran och hennes barnbarn prinsessan Noor.  Båda delar ut kulturpris under galan. Galan arrangeras av PR konsulterna Tove Regnander och Hans Hjelmqvist från Grand Relations.

Inför galan fick jag ett samtal med Marianne Bernadotte:

Hur kommer det sig att du och prins Sigvard började prisa unga svenska konstnärer?

– Det var i samband med Sigvards 75 års dag.  Eftersom Sigvard själv verkade inom flera olika konstnärliga området så förstod han hur svårt det var för unga formgivare att livnära sig på sitt konstnärliga yrke i början av sin karriär. Därför startade vi tillsammans en konstnärsfond för att stödja talangfulla unga i början av sin karriär inom olika konstgrenar.  Vi delar varje år ut en kvarts miljon och kategorierna är baserade på våra gemensamma intressen, konst, musik, teater och design.

Vilka får priserna i år?

– Tilda Lovell får priset i Konst ,Shima Niavarani i teater, Leonard Kocic får priset i design, Mathinée Wongtrakoon i dans/cirkus och Rimma Gotskosik i musik.

På årets Bernadotte Art awards närvarar kungaparet samt kungligheter från hela världen, vad betyder det för dig?

– Det är väldigt uppskattat eftersom att de vill närvara för att sprida kunskapen om konstnärfonden så att Bernadotte Art Awards blir omtalat dels i Sverige och även Internationellt, för att kunna få fler personer som stödjer fonden, så att vi kan fortsätta med utdelningen av våra kulturpriser. Det är alltid lätt att stödja barn och sjuka men det är svårare att få uppmärksamhet inom kulturområdet.

Vad kommer hända under kvällen?

– Det kommer att vara olika artister som uppträder för välgörenhet, det serveras en trerättersmiddag och självklart så är det en prisceremoni där alla stipendiater tilldelas sina priser. Det är fantastiska gäster som närvarar från hela världen, kungligheter från Europa som verkar inom kulturområdet. Hedersgäster är svenska kungaparet. Drottning Silvia delar ut priset i konst och kejsarinnan Farah av Iran delar ut priset i teater.

Vad kommer du bära för kläder? Någon ny design?

– Pär Engsheden har skapat en haute couture kreation som jag ska bära under kvällen, jag har alltid haft ett stort intresse för modevetenskap och jag har valt att Sveriges ledande modedesigner Pär Engsheden ska skapa en unik kreation för denna speciella kväll. Jag uppskattar hans hantverksskicklighet, kunskap och känsla för design.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB