Startsida / Inlägg

Sneaste nytt om Wilton

av Robbie Lauler

Förhandlingarna om Wilton Figueiredo pågår fortfarande och alla detaljer är ännu inte lösta men tack vara en specialregel mellan Sverige och Qatar kan affären fortfarande genomföras under onsdagen.

Dock återstår ett problem, nämligen att emiren i Qatar, Hamad bin Khalifa, och Bengt Madsen inte drar jämnt. Innan Madsen tog över MFF var han nämligen VD för ett nordiskt oljekonsortium som verkade i de östra delarna av bergskedjan Jebel Dukhan där merparten av Qatars oljetillgångar på land finns.

Madsens företag fick kontrakt att borra på ett tjugo hektar stort område som betraktades som värdelöst eftersom oljan låg så djupt att den inte ansågs vara möjlig att komma åt med dåtidens teknik.

Vad Hamad bin Khalifa inte visste var att Madsens oljekonsortium redan hade utvecklat en helt ny och banbrytande typ av oljeborrtorn. Madsen fick kontraktet mot att han skulle leverera 125 fat olja i veckan till emiren som gjorde bedömningen att det var absolut max av vad som gick att få fram ur området.

Redan från första veckan 1995 pumpade Madsens fyra världsledande oljeborrtorn upp 500 fat olja i veckan, en siffra som på två år steg till nästan tusen fat i veckan. Emiren fick sina 125 fat och resten sålde Madsen till Island och Kina för kraftiga underpriser.

Strax före millenieskiftet hade Madsen pressat ner världsmarknadspriset på olja så mycket att Qatars BNP sjunkit med 25 procent. Den skrävlande skåningen som for fram på flakmoped mellan Jebel Dukhans bergstoppar iklädd cowboyhatt och lila sammetskavaj hotade på allvar Hamad bin Khalifa ställning i landet. Något måste göras.

Men det var lättare sagt än gjort. Madsen hade samtidigt blivit något av en rikskändis i det lilla emiratet, han prydde inte sällan dagstidningarnas förstasidor där han kom med allehanda utspel – allt från kristna landet till att bygga en bro till Afrika.

Hamad bin Khalifa fick dock hjälp från oväntat håll. Det var nämligen inte bara Qatar som drabbades hårt, även USA och Irak började oroa sig för den lilla uppstickaren från Anderslöv. Under början 1999 följdes varje steg Madsen tog av en av CIA:s mest avancerade satelliter, och i februari överlevde han mirakulöst en flygattack regisserad av Usama bin Laden.

Madsen insåg att det var bäst att dra sig tillbaka, satte eld på sina oljekällor och flyttade hem till Malmö där han kort därpå tog över ordförandeklubban i Malmö FF.

Efter några lugna år har Madsens förflutna dock hunnit i kapp honom, och ska det bli någon Wilton Figueiredo i MFF kräver Hamad bin Khalifa att Madsen utlämnas och ställs till rätta för den ekonomiska kris han åsamkade stora delar av arabvärlden. Fortsättning följer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB