Startsida / Inlägg

Allsvensk fotboll när den är som bäst

av Robbie Lauler

Vi såg allsvensk fotboll när den är som bäst på Olympia kväll. 

Då menar jag inte att spelkvaliteten var extraordinär, men det var en spännande, intensiv, händelserik och underhållande seriefinal.

Fotboll enligt Helsingborg à 2010 handlar inte bara om en extrem press, det handlar också om en smart press. Noterade ni hur många anfall de bröt på Malmö FF:s planhalva? Jag räknade till ett tiotal bara i första halvlek. I de situationer där MFF krånglade sig förbi pressen hade HIF hunnit samla sin backlinje med resultatet att stressade Malmöspelare endast skapade korta anfall mot ett samlat försvar. Helsingborg fick däremot längd på sina anfall genom andrabollsarbetet, löpvilliga och korslöpande yttrar, samt ett fungerande anfallspar. Där ligger grunden till HIF:s seger och serieledning efter sju omgångar. Det – plus att spelare som Marcus Lantz, Erik Edman och Christoffer Andersson väldigt sällan tar felbeslut, oftast är spelbara och nästan alltid löser besvärliga situationer.

Jag kan tycka att MFF:s tränare Roland Nilsson borde valt ett annat innermittfält men å andra sidan hade Nilsson inte så många andra alternativ.

…han kunde valt andra yttermittfältare också för den delen, även om Jeffrey Aubynn inledde hyggligt.

Domaren Markus Strömbergsson bjöd Malmö på en straff – det var ingen hands på Marcus Nilsson – och även om bollen rört handen i det läget tycker jag det är tveksamt att blåsa när bollen skjuts upp på från en halv meter. Onaturlig handställning? Tja, men hur ska man annars komma in i en situation? Jag förstår faktiskt inte alltid handsregeln trots att jag själv spelar efter den varje vecka.

Fram klev i alla fall Wilton Figueiredo trots att ”Rolle” skrek på one touch-Danne som skulle slå. Wilton gjorde inget misstag – men det var fan på håret.

…straff borde det varit när Erik Sundin gick omkull mot just Wilton i andra straffområdet – men då friade Strömbergsson.

Aubynn drog Lantz i örat, Lantz försökte dra tillbaka i Aubynns öra. Det var mycket gulliga bilder.

Kuriosa: pågår det en intern mustachtävling i Helsingborg? Det ser onekligen ut så om man studerar Lantz, Edman och några till. De rakar sig inte förrän första förlusten – eller är det Skånes motsvarighet till slutspelsskägg?

Rasmus Jönsson lär också vara med i ”mustachtävlingen”, problemet är att han inte har någon skäggväxt ännu.

Naturligtvis stördes Malmö av skadorna på Edward Ofere och Richardinho men jag tror att Helsingborg vunnit ändå som orkade hålla i sin press större delen av matchen och något MFF-tryck blev det knappt ens mot slutet.

…derbyenergi, kanske?

Sedan fick vi se Joseph Elanga spela fotboll igen, alltid något. Även om han har tappat en hel del sedan glansdagarna.

Noterade också att Henke Larsson flyttat från ”gubbhyllan” på Olympia till en plats bland jämnåriga.

För en gångs skull tippade jag rätt slutresultat. Däremot går Hammarby mot seger, jag trodde på kryss…om de nu inte tappar en ny 2-1-ledning som är resultatet när dessa rader skrivs.

Till sist; skulle ÅFF göra något mål alls i årets allsvenska?

Svar: Japp, i kväll blev det tre stycken, varav två i egen bur. Grattis, Djurgården.

…därför får det bli en ny Till sist; Helsingborg kan mycket väl bli årets svenska mästare. De har alla ingredienser i startelvan. Frågan är om truppen är tillräckligt bred.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB