Startsida / Inlägg

En blivande stjärna presenterar sig

av Robbie Lauler

Så har då killen som beskrivs som vår nästa anfallsstjärna presenterat sig för den allsvenska publiken (de var i och för sig inte så många på Vångavallen men ändå):

John Guidetti löpte smart på rensning från egen målvakt, tog med sig bollen med ett koncentrerat tillslag, avvaktade, tittade upp, snettinåtbakåt på läppen på Olof Guterstam som kunde stöta förbi bortspelad målvakt. Då var det fyra sekunder kvar av matchen och Guidetti hade varit på planen i knappa 25 minuter.

John Guidetti, som fyllde 18 i torsdags, har under sin relativt korta karriär en förmåga att alltid göra poäng, framför allt mål.

Tidigare i dag satte jag min praktikant Samuel på att göra lite research, han kom fram till följande:

* 37 mål på 16 matcher i pojkallsvenskan.

* Värvades till Manchester Citys ungdomsakademi som 15-åring av Sven-Göran Eriksson.

* Under tiden i Manchester Citys U18-lag gjorde John 13 mål på 13 matcher.

* P17-landslaget: 11 matcher – 8 mål. Men den största bedriften kom i U19 i höstas; Guidetti gjorde fyra mål mot Holland (4-4).

* Flyttades upp i Manchester Citys reservlag och gjorde tre mål mot Burnley samt fixade en straff.

* Utlånad till BP under våren men 1 juli ska han vara tillbaka i City.

…mr 100 procent?

Såg första halvlek av Kalmar-AIK där AIK fick betalt för sin aggressivitet och utdelning på sina chanser för första gången i år. Vi anade att hemmaförlusten mot Halmstad i förra veckan var ett fall framåt, och i dag kom bekräftelsen, även om vi inte ska glömma att Gnaget fick god hjälp av ett fortsatt förvirrat Kalmar-försvar; det var uppsnurrade ytterbackar och passiva innerbackar mest hela tiden. Men också två mål i straffområdet av Miran Burgic

…och starkt av Dulee Johnson att skjuta så bra med vänstern fast han inte ens kan skjuta med högern. Är det kanske så att Dulee i alla år har trott att han är högerfotad fast han i själva verket är vänsterfotad?

Här förresten förklaringen till att Clecio inte är spelklar: brasilianska förbundet glömde tydligen att registrera övergången i det datoriserade, internetbaserade TMS-systemet. Tur det kanske – för frågan är om Clecio hängt ”Burgics två” i dag?

Sedan undrar jag lite om Kalmar har tänkt göra något åt sitt försvarsspel? Det enda Nanne, Rydström och kompani gör är att vifta bort frågorna om vad som är fel.

Häcken borde fått oavgjort mot Mjällby men nykomlingen tog med sig alla poäng från Rambergsvallen. Moestafa El Kabir hann ta emot bollen, vända upp, ringa Erton och önska lycka till i sista Eredewise-omgången innan Häckens backlinje började fundera på att kliva fram och stöta. Då hade El Kabir redan siktat in sig i bortre, lagt dit bollen och sagt hej då till Erton.

Alla som tippat Alexander Gerndt som skyttekung kan räcka upp en hand (själv gick jag på Mathias Ranégie men han har mig veterligen inte haft ett skott på mål ännu). Gerndt gjorde i alla fall sitt sjätte mål i kväll och leder skytteligan. Det hjälpte föga mot Örebro som vann 3-1 och hänger på i toppen.

…sedan kan man också fråga sig – apropå att Gerndts mål i dag kom på straff – varför Gefle fick straff. Någon som har en susning?

Efter snart sju omgångar är allsvenskan en blandning av upp-och-ner-svenskan och all(a-slår-alla)-svenskan med Kalmar på nedflyttning och AIK på kvalplats medan Mjällby ligger trea. Elfsborg har släppt in tio mål medan BP släppt in tre (de har i och för sig bara gjort tre också). I morgon möts Malmö FF och Helsingborg i en tidig seriefinal som mycket väl kan sluta med att båda förlorar. Förbundet borde snabbt trycka upp en ny slogan: ”Allsvenskan is like a box of chocolate. You never know what you’re gonna get”.

…och i tider då publiken sviker är det kul att IFK Göteborg bjuder på lite extra. ”Tobbe é klar”-filmen, när Hysén skriver nytt kontrakt med sportchefen Håkan Mild, är ett piggt initiativ.

Till sist (trots att Åtvidaberg inte spelar förrän i morgon); kommer ÅFF göra några mål alls i årets allsvenska? 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB