Startsida / Inlägg

En galen idé?

av Robbie Lauler

Eftersom Canal+ visade det relativt ointressanta mötet mellan Åtvidaberg och Kalmar ägnade jag matchen åt att fundera på en tanke som dök upp i kommentarsfältet till mitt senaste inlägget.

Ska vi:

* Endast tillåta tolv lag i allsvenskan som möter varandra tre gånger?

* Lag 14-16 i årets allsvenska kvalar mot lag 3-1 i superettan i dubbelmöten. Vinnarna kvalar sedan vidare mot lag 9-12 i allsvenskan i dubbelmöten. 

Däremot är jag mer skeptisk till höst/vår – löser det egentligen något? Vill vi spela augustimaj och sedan vila junijuli när vi har som bäst fotbollsklimat för spelare och publik? Att däremot få bort avarterna till gräsmattor vi nu ser genom hårda krav samt förbättra ekonomin för ett färre antal klubbar.

…om sedan till exempel Malmö FF skulle hamna sist ett år samtidigt som Åtvidaberg återigen vinner superettan, ja då kanske den sportsliga prestationen inte räcker. Du måste också omsätta minst 50 miljoner (kan öka med tiden) och ha en arena som uppfyller x antal kriterier (som förbundet sedan inte ger massa dispenser för hit och dit).

Att det inte görs så många mål i årets allsvenska tar jag inte som en intäkt för att spelet är sämre. Krav på offensiv fotboll köper jag inte, däremot krav på att det ska kunna gå att spela fotboll.

…det blev alltså bara ett mål på fem allsvenska halvlekar i kväll: Djurgården borta mot IFK Göteborg. Så där blev jag tvungen att bryta min bojkott. Det hade jag nog tvingats göra ändå – för var kom de gula tröjorna ifrån?

Sedan ramlade målen in och det vi lärt känna som all(a-slår-alla)svenskan var tillbaka. Blåvitt kvitterade, mitt kvallag Halmstad gjorde 1-0 på Malmö FF och min nästjumbo Brommapojkarna 1-0 på Gais. 

…BP:s ledning stod sig matchen ut medan MFF kvitterade och nu kan vi definitivt tala om att det är Häcken, Helsingborg och Malmö som dominerade inledningen av årets allsvenska, medan AIK, IFK och Kalmar har misslyckats mest.

Om Martin Hansson kan man säga en hel del men han sprider i alla fall sina misstag i alla möjliga riktningar. Snart börjar jag hålla med folk – hur kan han få fortsätta döma match efter match? Eller rättare sagt…hur orkar han? Rubriker efter varje omgång.

…sedan ska domare i och för sig kunna göra hur många misstag som helst utan att de ska behöva fly för att några idioter till Blåvitt-fans kastar föremål ner på planen. Jag trodde att vi hade lärt oss vid det här laget men bilderna från Gamla Ullevi talar ett annat språk.

Åtvidaberg klarade hur som helst 0-0 mot Kalmar och om det är Andreas Thomsson-effekten eller inte återstår väl att se…eller är det kanske Bosse Johansson-effekten? Bosse lär vara med på ett hörn även om jag inte såg röken av honom nu och trodde att han var klar med sin tränargärning. Var han ens på plats i Åtvidaberg?

Kalmar har som sagt sina problem, kändes sällan särskilt farliga. Nanne Bergstrands 40-metare i djupled från misstänkt offside efter Martin Ingvarsson fick uppenbarligen inte den effekt han önskade.

…men frågan måste så klart ändå ställas: kommer ÅFF att göra några mål alls i årets allsvenska?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB