Startsida / Inlägg

Så slutar superettan…

av Robbie Lauler

Upptaktsträff för superettan i dag och enligt Leffe på läktaren var det bättre drag än på allsvenska upptaktsträffen.

…vilket kanske inte säger så mycket men ändå. Många halvtunga profiler på plats som Abgar Barsom, Rikard Norling och till och med en gammal räv som Party-Janne Andersson dök upp.

Jag tippade superettan i senaste Laul Calling (här diskuterar vi tipset, dryga tolv minuter in, efter Franco Baresis kärleksfulla hälsning till Jesper Blomqvist).

Tänkte utveckla mitt tips:

1. Landskrona Bois.
En jättechansning – men jag tror på Henke Larsson som tränare. Hämtat två spelare från HIF – Fredrik Svanbäck och Mathias Unkuri samt tung värvning i Thomas Raun, Viborg. Starkt mittfält och vass forward i Fredrik Olsson, 14 mål i fjol. Rutinerade Jocke Persson längst bak – men hänger han med i topptempot? Svagt anfall totalt sett men jag räknar kallt med en Larsson-comeback om det skulle behövas.

2. Öis
I sina bästa stunder bättre än Djurgården, Hammarby, Gais och BP i fjol. Party-Janne ny tränare = bra gubbe. Superettans vassaste anfallspar – Alvaro Santos och Ken Fagerberg? Tuffe – fule! – Walter Tomaz jr tillbaka i backlinjen. Orutinerat på målvaktsplatsen, en 21-åring och en 19-åring – var é Bengan? Bred trupp annars.
3. Assyriska
Föll i kvalet i fjol och har allsvensk kvalitet i alla lagdelar utom möjligen anfallet – Llumnica och Moussa bästa målskyttar i fjol, sju respektive nio baljor. Förstärkt med Mikael Thorstensson, AIK. Rikard Norling ny tränare, värvat en helt ny backlinje, plus ny målvakt i Magnus Bahne.
Mittfältet med Haris Laitinen och inte minst turkiske landslagsmannen Ceyhun Eriş (under våren) är naturligtvis tungt. Frågan är om Norlings nya bygge sitter direkt?
4. Hammarby
Bra målvakt, bra försvarare i David Johansson, José Monteiro och Patrik Gerrbrand. Andreas Dahl och Simon Helg bra mittfältare men hur kul kommer Petter Furuseth och Fredrik Söderström tycka att det är i superettan? Sebastian Castro-Tello bra i anfallet – och kan Linus Hallenius leverera som på försäsongen har Bajen ett starkt anfall. Tycker att Hammarby är svårbedömda. Nytt tränarpar – hur fungerar det? Många frågetecken: Hur mår Hammarby? De har pressen på sig. Endast vart fjärde lag lyckas gå upp direkt efter degradering historiskt. Inga pengar – eller finns det en riskkapitalsatsning som hämtar hem något tungt till sommaren?
5. Syrianska
Slutade fyra i fjol och har värvat tungt. Peter Ijeh, Abgar Barsom samt Jamaicas landslagsmålvakt Dwayne Miller – men vad säger det att vara landslagsmålvakt för Jamaica? Sparkat sin skyttekung från i fjol, Michael Mensah, 13 mål, men har kvar flera framträdande spelare från i fjol då laget överraskade, till exempel mittfältaren/anfallaren Robert Massi – ni minns väl det här?
OUTSIDER
6. Gif Sundsvall
Var bra innan raset ifjol – kan de undvika liknande dipp hänger de på absoluta toppen.
7. Falkenberg
8. Norrköping
9. Jönköping Södra
10. Ljungskile
11. Ängelholm
12. Öster
13. Degerfors
14. Brage
15. Väsby
16. Trollhättan
Då är frågan – vad har jag missat? Länge sedan jag följde superettan särskilt noga. Närmare bestämt har jag inte gjort det sedan 2000 då jag själv lirade där…
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB