Startsida / Inlägg

Cirkus svensk fotboll

av Robbie Lauler

Det bjöds på cirkus i Göteborg under tisdagen. I min hemkommun Partille hade Cirkus Skratt slagit upp ett tält. Min farfar Leif, som fyller 75 i dag, grattis – var på plats. Han hälsar att det var en lyckad föreställning.

Själv har jag följt en annan cirkus, nämligen Cirkus Svensk Fotboll.

På förmiddagen underkände tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager Gamla Ullevi som matcharena för torsdagens möte mellan IFK Göteborg och AIK. Men några timmar senare kom beskedet att Gamla Ullevi – vars gräsmatta är så dålig att ”där inte ens går att odla morötter” enligt Erik Edman – plötsligt var matcharena igen.

Anledningen? På reservarena 1 (Ullevi) är det speedway, och att flytta till reservarena 2 (Borås) skulle ”medföra oerhörda problem”.

Här har alltså förbundet en regel som säger att om planen är för dålig så ska matchen flyttas till någon av reservarenorna. Nu underkändes planen, men det är uppbokat/alternativt för besvärligt att flytta matchen till de förutbestämda reservarenorna.

Denna underhållning fick farfar Leif inte ta del av i Cirkus Skratt…den var exklusiv för alla som följer Cirkus Svensk Fotboll.

Om någon undrar är det maj nu, inte mitten av mars.

…sedan är det klart att den tidiga starten i kombination med antalet matcher på Gamla Ullevi (hemmaarena för tre lag) påverkar förutsättningarna för morotsodling men…detta har ju kommun, klubbar, planskötare och morotsodlare vetat ganska länge, inte sant? 

Hammarby vann med komfortabla 3-0 mot Assyriska men siffrorna speglar inte riktigt matchen. Klockan hade passerat minut 75 när Linus Hallenius trampade förbi Assyriskas forward Mikael Thorstensson (han spelar mittback) och vräkte upp 1-0 i taket. Ett förlösande klassmål och när Assyriska flyttade upp i jakt på en kvittering kom både 2-0 och 3-0. Viktiga poäng i serien som vi kanske ska kalla supertättan? Det är lite all(a-slår-alla)-svenskan över serien – i kvadrat.

Bojan fick chansen igen i Barcelona…däremot var Pedro placerad på bänken och Zlatan tillbaka i startelvan. Det svänger en del där också.

…vi TV4 Sport-tittare fick alltså hålla till godo med andra halvlek av Barca-Tenerife vilket kändes dödsdömt på förhand. Döm om min förvåning när halvleken rullade igång och det bara stod 1-1 till Barcelona.

Zlatan blev utbytt halvvägs in i andra halvlek, då hade Bojan gjort 2-1 men helt misslyckad var absolut inte kvällen för Zlatan; han nickade fram Messi till Barcas första mål.

…samtidigt är det uppenbart att tränaren Pep Guardiola inte litar på Zlatan på samma sätt som han gjorde tidigare: går det lite trögt på planen byts han ut. Egentligen svårt att protestera mot detta nu när det finns flera andra spelare som levererar – kvällens målskyttar Messi, Bojan och Pedro.

Fattades bara att Henry skulle göra mål också när han kom in men så välregisserat blev det aldrig.

…i alla fall: press på Real Madrid som möter ligafyran Mallorca i morgon. Det var egentligen det jag ville ha sagt.

Måste varit en ganska bra dag för Toni Maanoja. Jag har faktiskt inte hört en enda lagkamrat snacka skit om honom.

…förutom möjligen Dulee Johnson som berättar att han nu ber till gud att Maanoja ska börja rädda bollar. Fast det kanske ska uppfattas som något slags stöd, och det är ju keepern onekligen i behov av.

Senaste nytt i agenthärvan är uppgifterna att IFK Göteborg sålde Andres Vasquez till företaget OML Ltd i London och dess representant Oliver Cabrera. Detta företag sägs ägas till 100 procent av ett företag i skatteparadiset Panama och vd ska vara en 21-årig kvinna som också innehar samma post i 42 andra företag.

Det var visserligen inte förbjudet för företag att äga spelare då (vilket det är nu) men som jag var inne på tidigare: en militärgrön fleeceväst och en sympatisk framtoning kan se bra ut i TV, men det är TV4 som står för journalistiken. Även om Vasquez-affären är tre år gammal är den intressant: Cabrera kunde hävda i svenskafans-intervjun att han inte hade något med Wandersons ”slavkontrakt” att göra mer än att han vidarebefodrade ett papper han aldrig läste – men TV4:s uppgifter som bekräftas av Blåvitts sportchef Håkan Mild samt Vasquez själv visar att Cabrera tidigare varit drivande i just en sådan företagsaffär.

En andra gästledtråd till Laul Calling”Varit tränare i både IF Saab och Huddinge men är inte tränare och har aldrig gjort tränarkarriär”.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB