Startsida / Inlägg

Vem sa att årets VM är tråkigt?

av Robbie Lauler

Herregud vilken fotbollsmatch. Vilket drama. Var ska man börja?

Spanien är i VM-semifinal för första gången (de var bland de fyra sista 1950 men då fördelades medaljerna via ett gruppspel). Men Spanien är i semifinal utan att ha imponerat särskilt mycket. De är där tack vare en man – världens just nu bästa forward David Villa som till och med gjort fler mål än Klose i detta VM, fem stycken. Iniesta är på rätt väg, Xavi också, annars var det återigen det tröga Spanien som vant oss vid under den här turneringen. 

Paraguays insats ska inte förringas. Ett heroiskt, defensivt arbete över hela planen i 70 minuter, sedan orkade de inte jaga kollektivt på samma sätt. Offensivt gjorde de sin klart bästa match. Måste vara bittert att lämna den mållösa.

Carlos Batres från Guatemala är ett namn vi lär komma ihåg ett tag. Domaren regisserade en av de märkligare fotbollssituationer jag sett på den här nivån. Ni såg det själva. Det skilde mil i bedömningsnivån kring de slagna straffarna. Vid samtliga tre tillfällen sprang spelare in för tidigt, men bara en blåstes om. Den enda som blåstes om var den som gick i mål. Skulle någon blåsts om var det Cardozos då spelarna var långt inne i straffområdet. En pinsam domarinsats.

Och varför bytte du hörn, Xabi? Dunkade dundersäkert upp den första i målvaktens högra, bytte sedan till vänster. Och apropå straffar; Spanien skulle haft en till på returen när målvakten Villar rev ner Fabregas. Och apropå straffar 2; såg ni Piquets hjärnsläpp? Så där mycket drar man inte ens i varandra i brottning.

Och sedan målet…jösses…det påminde om den där matchen från VM 1978 när brassarna sköt i ribban fyra gånger i samma anfall eller hur det nu var…här är youtube-länken (1.10 in). Först Pedro i stolpen, sedan Villa stolpe-stolpe in.

Chris Härenstam skrek som om han kommenterade en bandyfinal och den här gången var han helt rätt på det.

Vem sa att årets VM är tråkigt?

Upplagt för Spanien att krångla sig hela vägen till final nu mot ett Tyskland som kommer som favoriter. Å andra sidan kanske man inte ska göra misstaget att räkna bort tyskarna…

Tre europeiska länder är i semifinal i ett VM som inte spelas i Europa. Ett av dem kommer att vinna VM. Kanske blir det till och med ett europeiskt land som aldrig vunnit VM tidigare. Det vore ett gigantiskt trendbrott i VM-sammanhang.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB