Startsida / Inlägg

Det som inte fick hända

av Robbie Lauler

Om matchen är inte så mycket att säga. Sverige var precis så överlägsna som vi trodde, om inte ännu mer överlägsna. Vårt journalistlandslag hade bjudit bättre motstånd än San Marino; Tennisberg (Radiosporten) hade psykspelet mot Zlatan, Glader (AB) skavt ner Toivonen, jag är snabbare än Källström och Wernbloom, och Fredriksson (C+) lämnar sällan en journalistfajt mållös. Största bekymret är väl om vår högerback Simon Bank hade hängt med Emir Bajrami

Den där stämningen som folk på plats på Swedbank Stadion refererade till gick tyvärr inte genom rutan. Den lämnar jag åt andra beskriva. Men nog kändes det ända till Stockholm när Zlatan fick göra 1-0.

I sin stad.

Inför sina barn.

Sverige tar alltså med sig en trevlig kväll, några fina mål, två självmål, tre poäng – och en avstängning. Tyvärr är det framför allt en jävla avstängning Sverige tar med sig.

Olof Mellbergs hjärnsläpp högt upp på offensiv planhalva kan mycket väl kosta poäng mot Holland. Mellberg är svensk landslagsfotbolls defensiva själ, hjärta och hjärna men saknas nu i kvalgruppens tuffaste match. Mellberg flög in i duellen och såg ut att stampa till med båda fötterna. Ett av de klantigaste beslut jag sett på en fotbollsplan. Zidane blev åtminstone psykad.

…visst, TV-kameran kanske luras men min tes är att satsningen i det läget är så onödig, ett hjärnsläpp, för Mellberg riskerar det röda kortet oavsett han träffar motståndaren eller inte. 

Samtidigt är det den viljan och inställningen som gjort Mellberg till en av Sveriges bästa mittbackar genom tiderna. Så vad ska man egentligen säga…mer än att jag hellre haft Zlatan avstängd mot just Holland borta då kryss är prio ett.

Jag reagerade direkt på att Erik Hamrén inte kastade in Andreas Granqvist men bytet kom efter paus. Granqvist gjorde sin första tävlingslandskamp, sin sjunde A-kamp, men han har suttit på bänken under 70 andra känns det som. Helt rätt att göra bytet och spela vidare med fyrbackslinje som ett genrep inför Holland 12 oktober.

…om det nu blir Granqvist som ersätter…Petter Hansson är still going strong, nu för tiden i Monaco. Men ”Granen” gjorde mål, det kanske stärker hans aktier.

Till sist:

Med Zlatan på planen tar Zlatan frisparkarna. När Zlatan kliver av tar Kim över. Seb Larsson får vara nöjd om han får slå någon enstaka – trots att han är den bästa frisparksskytten på liggande boll strax utanför straffområdet (skott). Men rangordningen bygger tydligen på andra värden.

San Marinos målvakt var inte så dum.

När kräver Ola Toivonen – som spelar i nummer tio-rollen – att Zlatan släpper tröja nummer tio? Toivonen kutar runt i nummer sex. Sex? Måste vara därför det plötsligt går trögt för honom.

”Granen” förtjänade att få göra mål. Det visade om inte annat lagkamraternas kramkalas efteråt.

Vad säger Erik ”En-sorgens-dag-när-Lagerbäck-slutade” Niva om Erik Hamréns kvalinledning?

Känns som att Chippen är nära fiskpinnarna i den svenska truppen.

…och Miroslav nätade för Tyskland igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB