Startsida / Inlägg

Världens mest underhållande fotbollslag

av Robbie Lauler

Åsikter är subjektiva. Min smak får ni gärna kritisera. Men inte mitt kunnande. Inte heller var jag har mina sympatier. Mina utländska sympatier ligger hos Brasilien, Argentina, Tyskland, Liverpool och Lazio. Inget av dessa lag är med på den lista jag har satt ihop – nämligen listan över världens fem mest underhållande fotbollslag just nu.

Jag fick idén när jag satt på motionscykeln framför Tottenham-Chelsea. Kriterierna är enkla: det lag som får dig att trampa fortare och fortare tills du plötsligt inser att det gått 45 minuter som kändes som fem, det laget hamnar högt upp.

(Om du inte har en motionscykel kan det lika gärna bygga på Niklas Holmgrens kommenterande: det lag som får Holmgren att låta som om det går för honom mer än tio gånger per halvlek, det laget ska placeras högt). 

1. Tottenham

Tveklöst världens mest underhållande fotbollslag just nu. Spelar med en huvudlös taktik där en svajig backlinje/målvakt i bästa fall stöttas upp av två övergivna centrala mittfältare som stup i kvarten själva hänger med framåt utan en tanke på eventuella omställningar. Försvarsmässigt räddar sig Tottenhamn hjälpligt genom en aggressiv press högt upp i planen. Framåt spelar Tottenham med maximal bredd och snabbhet på kanterna samt två rörliga forwards vilka ständigt söker den yta som då uppstår mellan motståndarens mittback och ytterback. Därmed kommer Tottenham nästan alltid till målchanser, och eftersom laget – av gammal vana (?) – alltid uppträder som ett stressat bottenlag är det full fart framåt i alla lägen vilket ger ett sådant tempo i båda riktningar att du knappt hinner kliva upp på cykeln innan 45 minuter har gått. Lägg därtill förväntningen som uppstår när Gareth Bale får bollen och trampar upp fart…den förväntningen.

2. Real Madrid

Det lag som har José Mourinho som manager kommer altid högt upp på en sådan här lista. Inte alltid så mycket för spelet, mer för Mourinhos diverse upptåg. Den här hösten har det varit allt från visklekar vid sidlinjen till papperslappslekar från läktaren. Spelmässigt är kombinationen Real-Mourinho intressant: hans försök till en mer cynisk fotboll i kombination med den speed och skicklighet många av spelarna besitter gör att varje moment i en match med Real är intressant att studera i detalj. I Champions League, alltså. I La Liga kliver du av cykeln efter en kvart.

3. Milan

Egentligen ett ganska trött gäng att kolla på. Men nu är vår egen Zlatan Ibrahimovic i en sådan inihelvetes makalöst bra form att man är lika nyfiken varje gång på vad han ska hitta på. Lägg därtill lite Ronaldinho, lite Gattuso, lite Pippo (innan knäet rök) – och 45 minuter på cykeln framför Milan är en ganska behaglig resa.

4. FC Köpenhamn

Jag begär inte att vi ska bänka oss framför danska ligan till våren men att följa våra nordiska bröders väg mot triumfen var ett sant nöje under hösten. Vi ser fram emot fortsättningen – och konstaterar att FCK med Jesper Grønkjær i spetsen spelar fotboll på ganska hög, internationell nivå. Det är alltid trevligt att titta på.

5. Barcelona

Jag är inget fan av Barcelonas matcher, tycker oftast det blir för ojämnt. Jag brukar somna på motionscykeln när de spelar. En gång somnade så jag ramlade av cykeln, slog huvudet i en bokylla och fick åka till akuten för att sy tolv stygn. Men det är klart att när Messi och kompani nu ställs mot riktigt motstånd i Champions Leagues utslagsmatcher kommer vi kanske kunna hålla oss vakna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB