Startsida / Inlägg

Hamréns misstag

av Robbie Lauler

Alla stora krönikörer hänger nu på kritiken mot våra ytterbackar.

Men det finns fortfarande sådant som inte har blivit sagt.

Behrang Safari ska inte ensam ha skulden för Ukrainas 1-1. Tydligen ropade Andreas Isaksson efter hemåtnicken. Alla som spelat fotboll vet att man i det läget lyder sin keeper. Å andra sidan måste Safari kunna bedöma om han kan få tillräcklig stöt på bollen med skallen. Det fick han inte. Då borde han ignorerat ”Isak” och skickat upp lädret på rad H med vänstran i stället.

Hur som helst, vi har ett ytterbacksproblem i vårt landslag.

Folk tycker att Kim Källström ska kliva ner till vänster och Sebastian Larsson till höger. Källström är varken realistiskt eller aktuellt. Seb Larsson har jag länge förordat – redan på Lasse Lagos tid – men det är tydligt att Seb inte verkar vilja spela där. Dessutom behövs han som högerytter nu när El Mander kliver in som nummer tio.

Mitt förslag är Fredrik Ljungberg. Övertygad om att han kan användas både till vänster och höger. Jag utvecklade det i en krönika häromveckan. Mitt andra högerförslag är Adam Johansson. Mitt tredje, till vänster, är Oscar Wendt. Wendts fördel är att övriga backlinjen förmodligen litar mer på honom för stunden.

Martin Olsson? Jag ser honom i dagsläget inte som en trygg vänsterback, snarare en frejdig ytter att kasta in sista halvtimmen.

Problemet är att bägge Cypernmatcherna är avverkade och Erik Hamrén står kvar på ruta ett. Adam J skulle, med facit i hand spelat en halvlek med A-laget och Freddie testats ordentligt i B-gänget. Då hade det funnits en valmöjlighet inför Moldavien 29 mars. Nu skriver vi istället upp situationen på förbundskaptenens minuskonto. 

Startelvan blir förmodligen Mikael Lustig till höger och Safari till vänster, båda med kniven mot strupen, livrädda för fler misstag. Inget bra utgångsläge.

Å andra sidan: mot Moldavien hemma går det vägen ändå. Så vad tjafsar vi om?

Till sist: gårdagens mål delar fansen. Så här tänker jag när jag skriver att Zlatans prestation är större:

El Manders skott är snyggt och bra men både du och jag hade gjort om det kanske två-tre gånger på 20 försök.
Zlatans bröst hade vi inte ens fått tanken att göra. Han tajmar en långboll perfekt i duell med motståndare, ett graciöst längdhöjdhopp och totalkontroll i den exakta passningen.
Ingen av oss hade fixat det, ingen av oss hade fixat Sneijders nummer – ganska många av oss hade fått fart på en boll på uppstuds och för eller senare hamnat i närheten av krysset. Glöm inte att det är mycket enklare att skjuta på uppstuds med fel fot, än att skjuta på liggande boll med fel fot.

Det sista stycket var inte åsikter utan fakta.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB