Startsida / Inlägg

Hamrén – en populist?

av Robbie Lauler

Tystnad råder kring det svenska fotbollslandslaget.
Det beror kanske på att vi har en populist till förbundskapten.

I dag samlas landslaget för fredagens och tisdagens EM-kvalmatcher mot Moldavien borta och Finland hemma. 
Hade ni ingen aning om det? 
Jag förstår er. 

Det är nämligen knäpptyst runt landslaget allt som oftast numera. Undantaget är kring Zlatan Ibrahimovic men utöver Milanstjärnan har tidningar och TV i princip helt slutat med en kontinuerlig bevakning av svenska utlandsproffs. Det är helt enkelt för krångligt att komma i kontakt med spelare som Olof Mellberg, Kim Källström, Johan Elmander och Chippen med flera. Vad händer när Zlatan slutar om några år? Förbundet verkar inte inse att fotbollens ställning som populäraste landslag är hotad.

När förbundskapten Erik Hamrén nominerade truppen i förra veckan handlade rubrikerna om att Markus Rosenberg tackat nej. Vi talar om en 28-åring som brukar hamna på bänken eller läktaren. 
Den enda krönikör som tyckte det var angeläget att protestera mot något var TV4:s Olof Lundh som twittrade att han saknade Kennedy Bakircioglü. En 30-årig mittfältare från ett spanskt bottenlag, det är alltså vad vårt landslag behöver våren 2011?
Nä, naturligtvis inte. Men det finns inte så mycket annat och Lundhs utspel fick ingen större spridning.

Exemplet visar vilken svag konkurrensen det för tillfället är. Visst är det en och annan som brukar sakna Jonas Olsson eller reagerar på att Mikael Antonsson går före men det dog snabbt när Antonsson lämnade återbud på grund av skada. Med Olof Mellberg och Daniel Majstorovic tillbaka hade det inte varit så mycket att snacka om ändå.

Sedan går det inte att bortse från att Erik Hamréns beslut ofta är i linje med hur ”folket” och ”medierna” vill ha det. Alexander Gerndt var på tapeten efter fjolårssäsongen och har nu en fast plats i truppen. Hans lagkamrat Pär Hansson har lyfts fram som allsvenskans bästa målvakt under våren, Hansson fick direkt plats i truppen nu. Emir Bajrami och Sebastian Larsson är spelare som företrädaren Lars Lagerbäck brukade nobba för att satsa på Samuel Holmén och Rasmus Elm som startspelare. Holmén är inte ens aktuell för truppen längre. Varken Elm eller Holmén är spelartyper som det startas Facebook-grupper för. 
 

Kim Källström hade en jobbig period i höstas och många ville se något nytt på mittfältet. Då fick Pontus Wernbloom plats i startelvan medan Källström hamnade på bänken.

Folkets lag är detsamma som förbundskaptenens lag. Det säger en hel del som svensk landslagsfotboll 2011. 

Det är snart tre år sedan Sverige tog en tung vinst i en tävlingslandskamp, det var mot Grekland i EM 2008. Sedan dess har det blivit förluster mot Spanien och Ryssland,  oavgjort mot Portugal, förluster mot Danmark och Holland. Paradoxalt nog klättrar Sverige samtidigt på den svårbegripliga Fifa-rankingen. Men det hjälper inte, fotbollslandslaget är i mångas ögon inte längre något att räkna med.

Det som kan vända trenden är en biljett till EM i Polen/Ukraina 2012. Då krävs sex poäng i matcherna som väntar närmast.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB