Startsida / Inlägg

Har Sverige något i EM att göra?

av Robbie Lauler

Då vet vi hur det känns att förlora på Ferenc Puskás-stadion efter mål i slutminuten.
Samma målbur för övrigt som Zlatan skickade in sina blixtar i.
Sverige tappade kommandot i kampen om att bli bästa grupptvåa och nå en direktplats till EM.
Frågan nu: har Sverige något i EM att göra om man förlorar mot ett svårt skadedrabbat Ungern?
Syndabockar kommer inte att saknas.
Oscar Wendt förstås.
Eller kanske förbundskapten Erik Hamrén – varför bytte han inte ut vänsterbacken som var uppenbart under isen större delen av matchen?

Det var ett ödets ironi när Gergely Rudolf sprang in bollen i mål i 90:e matchminuten. 2000-talet har lärt oss att det slutar tvärtom på Ferenc Puskás-stadion.
Kanske borde vi sett det komma just därför.
Kanske är det inte mer än rätt åt oss.

Matchen handlade om att jobba hem tre poäng i kampen för att bli bästa grupptvåa och nå en direktplats till EM.
Men det var aldrig Sveriges match.

Vill man göra en enkel analys kan man säga att Sverige inte är bättre utan Anders Svensson på planen. Visst, han var där men mycket mer var det inte. Delvis bortmarkerad av Ungern men det räcker inte som förklaring. När han väl fick bollen blev det överambitiöst, han spelade med för små marginaler i fel lägen som innebar att Sverige fick korta anfall och jobbiga omställningar mot sig. Anders var helt ur slag vilket är ovanligt. När Svensson byttes ut mot Rasmus Elm redan i 53:e minuten var det ett tufft men riktigt byte av Erik Hamrén. Jag minns från början av Rasmus landslagskarriär att han och Zlatan ofta hittade varandra fint, man såg att de tänkte fotboll på samma sätt – så blev det i dag också.

Vi återkommer till Rasmus Elm.
Alla utom Christian ”Chippen” Wilhelmsson kom egentligen fel in i matchen, ungrarna var först på andrabollarna, uppe på tå, fyllde på med folk, fick längd på anfallen. Sverige förlitade sig på enskilda individuella prestationer, de flesta från ”Chippen” (bra match) men även Johan Elmander (också bra) blixtrade till och hade en boll i stolpen.
Där emellan hade Ungerns lagkapten Tamás Hajnal en straff i ribbans underkant efter att Oscar Wendt tagit bollen med handen. Turen räddade Blågult från ett tidigt underläge.

Oscar Wendt ja.
När det ungerska 1-0-målet väl kom var det ingen tillfällighet. Wendt var genomgående osäker och feltajmad och rullade ohotad bollen över sidlinjen när han skulle slå en tiometerpass till Christian Wilhelmsson. På det efterföljande ungerska inkastet – ständigt dessa inkast – hamnade bollen hos Daniel Majstorovic som misslyckades med rensning, rakt i gapet Vladimir Koman, vidare till Gergely Rudolf vars perfekta instick fristllde Imre Szabics och chippen över Andreas Isaksson var klinisk. Jag ser Majstorovics darriga agerande delvis som ett resultat av den osäkerhet Oscar Wendt sprider omkring sig, ja frågan är om inte Wendts osäkerhet i början av andra halvlek spred sig till hela laget, ett tag var det riktigt darrigt på många fötter.

Skulle Hamrén plockat ut Oscar Wendt där och då? Vänsterbackens försvarsagerande skulle ju komma att bidra ännu mer till förlusten. Vid det avgörande målet låste Oscar händerna bakom ryggen och hängde inte med i rycket så att inlägget kunde slås fram till Rudolf.
Nja, jag är inte helt övertygad om att Hamrén borde tagit ut Wendt, förbundskaptenen coachade för seger och gjorde kloka byten, framför allt Svensson ut, Elm in som faktiskt svängde matchen till Sveriges fördel och grundlade kvitteringen.
– Vågar han ta ut Svensson? sa vi till varandra på läktaren när Elm gjorde sig redo och så blev det.
Var det här landskampen där Blågult hittade en arvtagare till Anders Svensson, 35?
Vi får se.

Just nu finns det mer relevanta saker att fundera över.
Vad handlar ytterbackstraumat om? Jag har inga bra svar här och nu. Men det är hög tid att Hamrén tar problemet på allvar och inte bara viftar undan det.
Jag kanske ändrar mig men så här direkt efteråt känns det som att innan det hittas en lösning på framför allt vänsterbacksplatsen har Sverige knappast något i ett EM-slutspel att göra.

Isaksson +++

Lustig ++
Granqvist ++
Majstorovic +
Wendt +

Svensson + (53)
Källström ++ (88)

Larsson ++
Elmander +++
Chippen +++

Ibrahimovic ++

ERSÄTTARE
Elm +++ (53)
Toivonen ++ (68)
Wernbloom (88)

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB