Startsida / Inlägg

Tankar om en startelva

av Robbie Lauler

Landade precis i ett kokhett Budapest. Sista träningen avklarad och det börjar dra ihop sig till match. 

Som alltid då: diskussionen flyttar från emellanåt triviala detaljer till det som enligt vissa är mer relevant – startelvan. 

Nu för tiden, under Erik Hamrén, är det inte längre ett race bland journalisterna att avslöja elvan i papperstidningen, den läggs ändå ut på förbundets hemsida vid lunchtid matchdag.

Personligen är jag lika intresserad av hur en förbundskapten lägger upp veckans träningar, vad som till slut avgör vilka som spelar, hur övningarna anpassas, vilka som spelar i olika lag på olika övningar.

Med Lasse Lagerbäck tog det ett par år, sedan hade vi näst intill totalkoll på hur han tänkte och varför han gjorde si, varför han gjorde så.

Värre med Hamrén som man inte känner på samma sätt ännu, dessutom har jag av olika anledningar inte bevakat landslaget så tätt senaste ett-två åren som det krävs.

Men jag tänker så här: jag är ganska säker på att Hamrén gick in i den här samlingen med en tanke om följande elva svenska män:

Isaksson
Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt
Svensson, Källström
Larsson, Toivonen, Elmander
Ibrahimovic

Det logiska vore ju att flytta in Johan Elmander, in med ”Chippen” till vänster.
 
Men.
 
Har det förändrats utifrån den form spelarna visat, utifrån scouten Kjell Jonevrets senaste information om Ungern, utifrån eventuella nya skador på ungerska spelare?
 
Svårt att veta. Ibland, ibland inte.
 
Jag vaknade upp med en magkänsla för Christian ”Chippen” Wilhelmsson i onsdags morse, det kan ha berott på en dröm, det kan ha berott på att en pusselbit föll på plats när hjärnan vilade. Det behöver å andra sidan inte betyda ett skit. Emir Bajrami har ju faktiskt spelat de flesta matcher på vänsterkanten.
 
Ungern har en tendens att följa sina motståndare, en gammal kvarleva från man-man-tänket, det ger lägen för djupledslöpningar – borde inte Pontus Wernbloom vara en av två på mitten då? Med tanke på huvudspelet och närkamperna också?
 
Eller är inte Behrang Safari en formstarkare spelare än Oscar Wendt i dagsläget?
 
Personligen vill jag se Johan Elmander i ”nummer tio”-rollen efter den fina insatsen mot Ukraina.
 
Men jag landar ändå i att alla skillnader som eventuellt blir från elvan ovan är att betrakta som ”skrällar” eller ”bomber”.
 
På kvällstidningssvenska, alltså.
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB