Startsida / Inlägg

Avslöjar: Han tar över efter Lagrell

av Robbie Lauler

Karl-Erik vem?
Jag tvivlar inte på att svensk fotbolls blivande boss är väl förankrad i nämnder och distrikt, klubbar och kommittér.
Men ni vanliga, dödliga läktarfans, hur har ni fått chansen att påverka vem som snart blir allsmäktig i svensk fotboll?
Vad vet ni om Karl-Erik Nilsson, 55, från Emmaboda?
Ja, förutom att han har dubbelnamn och tagit ett antal feldomslut mot just din klubb genom åren.

Den framtida förbundsbasens fotbollsbakgrund är alltså domare. Karl-Erik Nilsson dömde 150 allsvenska matcher och hade 100 internationella uppdrag under sin tid som Fifa-domare i skarven -90- och -00-talet. 
Därefter har han varit socialdemokratiskt kommunalråd i Emmaboda, är ordförande i Bohusläns fotbollsförbund, vice ordförande IK Oddevold och valdes så sent som i våras in i SvFF:s styrelse. Nilsson är av riksdag och regering utsedd till ordförande i organisationen ”Hela Sverige ska leva” som ekonomiskt är direkt underställd Näringsdepartementet.

55-åringens kontaktnät sträcker sig därmed från internationella fotbollspampar som Michel Platini via en mängd riksdagspolitiker till Beatrice Eriksson på Nätverket för vindbruk i Halland.

Karl-Erik Nilsson seglade på allvar upp som alternativ till ny fotbollsbas efter insatsen som EM-general 2009 under det lyckade U21-mästerskapet.
Eller ”seglade upp” är fel ord.

Nilsson bars fram av starka krafter som verkar i det fördolda inom svensk fotboll. I den U21-EM-stab som Nilsson rattade var Bengt Madsen (Malmö), Khennet Tallinger (Skåne) och Gunnar Larsson (Göteborg) ordförande i de lokala organisationskommittérna – samma personer försökte redan 2010 kuppa bort Lars-Åke Lagrell med ”distriktens man” Karl-Erik Nilsson, uppbackade av Raul Björck i valberedningen. Den gången föll det på att tre socialdemokrater försökte föra fram en fjärde och det blev aldrig majoritet ens bland distrikten.

I den nu pågående ”valkampanjen” mot intresseorganisationen Svensk elitfotbolls (Sef) kandidat Lars-Christer Olsson står Nilsson på egna ben och har distriktens stöd medan elitklubbarna i själva verket är splittrade i olika viljor vilket ger Nilsson klar majoritet.
Vissa oroar sig för att förre Uefa-vd:n Olssons ansträngda relationer med såväl Fifa-bossen Sepp Blatter som Uefa-basen Michel Platini ligger honom i fatet i ett internationellt perspektiv då Olsson stod på Lennart Johanssons sida i alla strider förr om åren. Plus att det krävs en stadgeändring för att Olsson ska kunna bli förbundsordförande (han är inte skriven i Sverige utan i Schweiz).

Samtidigt har Olsson ett internationella kontaktnät som Karl-Erik Nilsson bara kan dreggla över och för allsvenskan vore det synd att inte nyttja honom när han nu är intresserad – varför inte Lars-Christer Olsson som en klubbneutral ordförande för Sef? Då kan det bli fart på debatten.

Men den stora frågan kvarstår: vad exakt vill Karl-Erik Nilsson som SvFF-bas? Vad vill han förändra, driva, utveckla?
Det går knappt att hitta en intervju med honom i medierna vilket även Sportbladet får bakläxa på fram till i dag. Visst, inför årsmötet i mars kommer han säkert synas mer frekvent men vad spelar det för roll när valet i praktiken är avgjort redan i dag?
Samtidigt kan frågan ställas till de engagerade supportrar som länge krävt Lagrells avgång: bryr någon sig vem det blir i stället? Eller nöjer man sig helt enkelt med att det blir en snubbe med dubbelnamn – Karl-Erik efter Lars-Åke…

JANIS-ROBERT LAUL

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB