Startsida / Inlägg

En sågning som heter duga

av Robbie Lauler

Minns ni när vi hade Anders Svensson i Laul Calling och han berättade i extramaterialet om Harry Redknapp? Dryga sex minuter in i klippet där även Niva ger favoriten att ta över engelska landslaget en känga…

…här har ni storyn i text:

Harry Redknapp tränade ”Saints” 2004/05 då laget ramlade ur Premier League. Det var Anders sista säsong i klubben dit han kom 2001. Enligt Anders bidrog Redknapp till degraderingen vilket han berättade om i Sportbladets fotbollsmagasin Laul Calling våren 2010. Storyn växer rejält om Redknapp tar över det engelska landslag som möter Sverige i sommarens EM-slutspel.
– Harry är en riktigt trevlig kille men…fotbollskunskaper? Jag upptäckte inte några taktiska kunskaper. Däremot måste han ha en otrolig känsla vilka spelare som kan fungera ihop och vilka spelare som kan fungera bra i Premier League eftersom han tagit in väldigt många nya spelare och gjort det väldigt bra i de flesta klubbar, berättar Anders i programmet.
– Men taktiskt, nä, där finns inte mycket. Skrämmande historier finns däremot skulle jag vilja säga.

Anders illustrerar med en period i Southampton då laget var skadedrabbat:
– Vi bestämde oss för att spela 4-5-1, Peter Crouch ensam på topp, Mikael Nilsson och jag på kanterna. Vi slog Liverpool med 2-0 och Portsmouth med 2-1 i derbyt, två raka segrar, berättar Anders.
Samtidigt var detta under januaritransferfönstret 2005 och Harry Redknapp värvade spelare för fulla muggar, bland annat Henri Camara och sonen Jamie Redknapp.
– Vi hade ett vinnande lag men vad hände i nästa match? Micke Nilsson hamnade på läktaren, jag hamnade på bänken, det var tre-fyra ändringar totalt och vi förlorade, vi blev överkörda. Efteråt blev jag uppringd av journalister som undrade varför Redknapp hade bytt fyra spelare och jag svarade ”Jag vet inte, det får du fråga honom om”. 
– Dagen efter stod det i rubrikerna att ”Jag vet inte varför Redknapp bytte fyra spelare”. På måndagen blev jag inkallad på kontoret och fick förklara mig. Vi hade ett bra snack och jag sa till Harry att jag inte förstod varför han ändrat laget precis när vi börjat vinna matcher. Sedan gjorde jag inte så många mer minuter i Southampton, säger Anders som återvände till Sverige och Elfsborg ett par månader senare:
– Jag hade inga problem med honom som person men är förvånad att han är så högt aktad med tanke på hans taktiska kunskaper.

I de två sista omgångarna skulle Southampton möta Crystal Palace borta och Manchester United hemma, viktiga matcher för klubben som var indragna i bottenstriden.
– Vi hade aldrig någon taktisk träning överhuvudtaget. Vi hade inget lag, vi visste inte vilka som skulle spela, hela truppen var kallad. Vi kom till arenan en timme och fem minuter innan matchen skulle börja. Vi gick in i omklädningsrummet, Harry var inte där. En timme före avspark kom han: ”De här spelar, de här sitter på bänken, de vi möter är inte så bra, gör vi det vi ska så vinner vi”. Sedan gick han. Efter tio minuter låg vi under men lyckades kvittera i 92:a minuten. Det var en match vi behövde vinna, en match vi skulle vinna men vi fick i alla fall en poäng.

Inför den avslutande matchen mot United ändrade Redknapp plötsligt hela träningsupplägget. För första gången gnuggades taktiska detaljer och ett defensivt 4-5-1-system.
– Men i omklädningsrummet inför matchen sa han: ”Killar, jag kunde inte sova i natt, jag låg och tänkte hela natten. Det är vår hemmaplan, vi går ut och spelar 4-4-2”. Sedan ändrade han på fyra positioner mot hur vi hade tränat hela veckan. Vi förlorade och åkte ur Premier League. Det kanske vi hade gjort ändå men det var väldigt märkligt, säger Anders Svensson.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB