Startsida / Inlägg

De tio största ögonblicken på upptaktsträffen

av Robbie Lauler

Tycker ni att rubriken är bombastisk? Jag håller med. Jag skyller allt på Simon Bank. Han finns inte bredvid mig just nu och kan säga: ”Ska du verkligen ha den där rubriken?”.

Men i sak är den rätt, jag tänkte berätta vad som är värt att minas från årets Avspark, den årliga mingeltillställningen där tränare, spelare, sportchefer och medier möts för att kicka igång allsvenskan. Den här gången var jippot förlagt till Sundspärlan i Helsingborg.

Formatet är att en spelare och en tränare från varje förening/klubb kliver upp på scen i tur och ordning för att bli utfrågade av Jens Fjellström och Tommy Åström.

Vi börjar bakifrån.

10. Upptäckten att Mikael Stahre pratar exakt som Christian Bale i The Dark Knight. Och det vet ju alla att det enda negativa med den filmen är vår älskade Batmans röst.

9. Party-Jannes tidiga sorti. Lämnade kvällens middag redan vid 21-tiden. Men IFK Göteborgs och Djurgårdens delegationer vek ner sig ännu tidigare. Själv gick jag aldrig dit. Pengarna tillbaka på eventuella guldkapsyl-spel, alltså.

8. Jörgen Lennartssons gung. Han måste ha kommit med båt från Borås. Vaggade likt en sjösjuk på scen. Sett till klädseln – grå kavaj och rosa skjorta – kan det ha varit Finlandsfärjan?

7. ”Laul, kan du spela mittback eller?”. Sportchefen Stefan Andreasson Avd. försvarskrisen i Elfsborg måste vara djup.

6. Rikard Norlings utläggning om samarbetet mellan Wilton Figueiredo och Ivo Pekalski. Han beskrev det som ett kärleksförhållande där Ivo fått städa och handla medan Wilton ägnat sig åt det roliga och lustfyllda. Det slutade förstås med skilsmässa. En stund senare skulle Norling beskriva nye assisterande tränaren Jörgen Petterssons inverkan på laget: ”Det är som att små färglada fåglar kommer ur hans själ och sätter sig på spelarnas fingrar”. Björn Ranelid skapade ranelidskan, Norling kontrar med norlingskan.

5. Alexander Axén, Gais tränare. Jag håller inte med honom men jag älskar energin han lägger på att bygga Gais identitet som underdog och ”vi-mot-dom”. Plus att han blir mer lik Wolverine i X-Men för varje dag som går.

4. Fredrik Lundgren, Gais lagkapten. Allsvenskans mest vältalige spelare undrade plötsligt varför han inte fick några frågor från Fjellström & Åström om landslaget och EM-truppen. Sedan fortsatte Lundgren i riktning Erik Hamrén i publiken att det måste bero på att han bytt mobilabonnemang och därför inte kunnat bli nådd av förbundskaptenen.

3. Tobbe é klar. Erik Hamrén chockade alla med att avslöja att Tobias Hysén är klar för EM-truppen. Skämtsamt sagt, visst, men förbundskaptenen hade aldrig skojat så om han inte tänker ta ut Tobbe. Grattis.

2. Kalmar FF:s framträdande på scenen. Henrik Rydström sågade konstgräs och sverigedemokrater, Nanne Bergstrand högg på agenter och giriga spelare. Bästa framträdandet av alla. Far & son Kalmar kan turnera i parkerna när de tröttnat på fotbollen. Om de nu gör det nån jävla gång.

1. Pampbråket. Nye SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson och nye Sef-basen Lars-Christer Olsson hann knappt upp på scen förrän de var i luven på varandra igen. Denna gång om namnrätten till allsvenskan. Räkna med fler uppfriskande fajter i framtiden nu när inte bara handskarna är kastade, utan även skjorta, slips och livrem.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB