Startsida / Inlägg

Det ryckte i baguetten

av Robbie Lauler

Premiäromgången avklarad och all(a-slår-alla)svenskan lever upp till förväntningarna. Åtvidaberg och Norrköping i topp, Helsingborg och IFK Göteborg i botten.

Efter en match är det förstås skitsamma hur tabellen ser ut.

Det intressanta är fortsättningen. På söndag Helsingborg-Elfsborg, på måndag IFK Göteborg-IFK Norrköping. Bortasegrar där och ni förstår själva att det kommer snackas, även om bara två omgångar är spelade.

Helsingborg-Elfsborg kan givetvis sluta hur som helst, och faktiskt också kamratmötet på Gamla Ullevi. Jag var på Nya Parken i går och såg ”Peking” köra över Helsingborg med en intensitet, fart och kvalitet som vi inte såg i fjol. Jag blev faktiskt lite förälskad, återstår att se om det var ett one night stand eller blir något långvarigt.

Andreas Johansson är en Tobias Linderoth i positionsspelet, Astrit Ajdarevic har blivit mer direkt i sitt passningsspel och högeryttern Martin Smedberg Dalence vågar jag redan nu utse till allsvenskans bästa inläggsspelare, Stefan Ishizaki inräknad. De här toppspelarna i kombination med ett vasst och rörligt anfallspar…inte konstigt att det ryckte lite i baguetten.

Helsingborg? Så som backlinjen och anfallet uppträdde i går kommer mittfältet inte vara Sveriges bästa länge till. De kan inte göra allt själva. 

…att spela med en orutinerad, högerfotad mittback som vänsterback var ett misstag av Conny Karlsson, odiskutabelt. Jospeh Baffo var så obekväm att det gjorde ont att se. Bättre när 17-årige talangen Jere Uronen byttes in, lovande spelare. Baffo kommer aldrig mer att spela vänsterback, det vågar jag nästan lova.

Malmö FF, som överraskande (i alla fall i min värld) bänkade Wilton Figueiredo och startade med Simon Thern fick bara 0-0 hemma på Swedbank. Efteråt kom det obligatoriska gnället över ”tråkiga Gefle”. Att folk – 2012?! – fortfarande blir upprörda är hysteriskt roligt. Jag påminner om tränaren Pelle Olssons svar på den frågan när jag intervjuade honom härom veckan:

– Om de blir irriterade har vi gjort något bra. De får gärna ha tråkigt, det viktiga är att vi har roligt.
– Man ska inte ta emot vad som helst, givetvis. Men ännu så länge har jag inte sett någon anledning att slå tillbaka. Vi försöker undvika att hamna i situationer där vi sågar någon. Vi har nog inte rasat heller. Vi har fokus på annat. Som att öka våra chanser att vinna matcher.

Sportbladets expert på skånska beskriver Gefle som ett ickelag i dagens tidning, att taktiken är ett mordförsök på fotbollen. Men faktum är att destruktiva lag utvecklar fotbollen, det tvingar fram nya lösningar hos de konstruktiva. Dessutom har Gefle inget som helst ansvar att underhålla Malmö FF:s publik, tvärtom.

Nä, jag konstaterar i stället att den i Blåvitt så bespottade Alexander Faltsetas spelade från start och det verkar som att Pelle Olsson ska lyckas tina upp en fiskpinne till. 

Malmö FF ville ha straff för hands men om man ska gå efter hur regeln förklarades på upptaktsträffen friade domaren för att spelavståndet var för kort samt att bollen sökte armen (Pär Asp försökte dra undan sin arm). Samtidigt hade han armen i en utsträckt position som jag inte kan få till naturlig, kropprörelsen beaktad. Men 2-1 till ”linje fria” i avsiktsbedömningen.

Örebros tränare Sixten Boström har haft målvaktsdilemma, ska Jonas Sandqvist eller Tomer Chencinsk stå? Det blev Sandqvist – som släppte in fyra bollar direkt. Nu lastar jag inte honom för alla mål, snarare stod ÖSK:s backlinje på hälarna i eget straffområde, men det förbättrade knappast keeperns självförtroende. Jag litar inte på honom, jag vet å andra sidan inte om jag litar på Chencinski  heller. Som sagt, ett problem.

Till sist: kommer Åtvidaberg att tappa några poäng alls i årets allsvenska?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB