…och här kommer svaren

av Robbie Lauler

Tänker Åtvidaberg tappa några poäng alls i årets allsvenska?

Inte förrän tidigast tisdag i alla fall. 2-1 mot Gais på ombyggda Kopparvallen – eller nya Kopparvallen som vissa säger – inför drygt 4000 åskådare var ett imponerande resultat, andra segern på två matcher för nykomlingen.
Spelmässigt imponerande ”Åtvid” inte lika mycket.
Det var en låst första halvlek där hemmalaget inte hade ett avslut mot mål trots bollinnehav 62-38. Matchen öppnades först efter Daniel Hallingströms 1-0-mål som kom på frispark (så klart).
Då bytte Gais ut en orörlig Peter Ijeh och en bollkladdig Markus Gustafsson och tog in Jakob Olsson och Romário. Romário lyfte blicken, Olsson rörde på sig och kvitteringen var satt i bortre gaveln efter en lurig vänsterskruv av den 20-årige anfallaren från Mycklebo (?) på Orust.
I 87 minuter kändes det som en snöig kryssmatch mellan två jämnstarka lag men Åtvidaberg kontrade sig till en ny frispark i den 88:e, fram klev Jesper Arvidsson och hängde in bollen i krysset.
Är det inte Kristian Bergström som är frisparksspecialisten i det här laget? undrade en journalist efteråt.
– Äh, det är bara ni i media som skriver det, sa Arvidsson med ett snett leende.

Tog Alexander Axén ut rätt lag den här gången?

Jag ställde faktiskt den frågan till Alec på presskonferensen:
–  När man inte vinner tar man aldrig ut rätt elva. Det var så jag sa förra gången och så jag menar nu också. Sedan kan man alltid diskutera efteråt, spela om matcher och så, men det är inte riktigt min grej, menade Axén.
Han har växlat fram och tillbaka mellan Romário och Markus Gustafsson på mitten, och mellan Peter Ijeh och Jakob Olsson på topp.
– Det kanske inte är det bästa att hålla på att byta som jag gör. Jag måste nog bestämma mig. Det blir lite jobbigt för spelarna att åka in och ut. Men jag sa till grabbarna nu precis att de som visar mest energi får spela, det måste brinna om dem.
Det kändes inte som att det brann om Peter Ijeh?
– Nej.

Bäst i ÅFF: Anton Tinnerholm och Magnus Eriksson.
Bäst i Gais: Klacken som stod i vätan på den nya arenans enda läktare utan tak. Minus dåren som slängde en brinnande bengal på en TV-kamerman.

Nu ska jag rulla genom ett snöigt Götaland för att se vilken färg gräset på Rambergsvallen har och om Malmö FF:s Pontus Jansson slutar med fotbollen vid 0-0 även mot Häcken i eftermiddag.