Startsida / Inlägg

Därför väljer Hamrén bort konkurrens

av Robbie Lauler

EM-truppen är uttagen och ska man prata om förutsägbara trupper slog den här något slags rekord.

Om man bortser från skadorna på Daniel Majstorovic och John Guidetti – som innebar att Mikael Antonsson och Markus Rosenberg får plats – är den identisk med den trupp jag själv spekulerade kring.

I början av februari.

…”Maestro” försvann i mars och i söndags kväll alltså Guidetti då den nervskada som ingen trodde var så allvarlig var precis så allvarlig att den håller honom borta från spel över EM och förmodligen ännnu längre.

Det hela började med en matförgiftning som sedan blev en infektion som satte sig på en nerv och är det något John grämer sig över i dag är det nog varför han beställde in just den köttbiten på just den restaurangen i Holland.

Nu är bara frågan vem vi ska hålla ansvarig för att vår EM-joker försvann? Kan släkten Raiolas restaurangimperium vara inblandade? Mino själv?

Vi är många som lider med Guidetti men man ska inte glömma att det går fler tåg för den unge anfallaren. Dessutom slipper jag promenera hem från Kiev…

– Det hade du nog sluppit i alla fall, som en landslagsledare sa till mig i dag och det är förstås en korrekt analys, Johan Elmander och Zlatan Ibrahimovic är Sveriges ordinarie anfallspar.

För Elmander blir det en kamp mot klockan.

Jag frågade Erik Hamrén:
Är bedömningen kring Johan Elmander att han kan vara tillgänglig till första matchen eller är det så tajt att det först är aktuellt till andra eller tredje matchen i och med att det hinner gå ett par dagar till då?
– Det Leif Swärd (läkaren) har sagt är att Johan är tillgänglig till första matchen. Men det vet du själv, han kan inte vara det också. När det gällde Andreas Granqvist tidigare sa italienarna att det skulle ta 6-8 veckor, Leif sa mellan fyra och fem veckor. Jag tror att ”Granen” spelade efter precis fyra och en halv vecka. Leif brukar ha rätt, jag hoppas att han har rätt den här gången. 

En väntad trupp som sagt, egentligen finns bara en ”duell” att diskutera – Rosenberg vs Alexander Gerndt.

Rosenberg är ensam i truppen om att inte ha varit med på kvalresan och om Hamrén skulle hållit en helt rak linje hade Gerndt gått före. Nu har det hänt annat kring Gerndt – han är dömd för misshandel av sin ex-fru – men förbundet har hävt avstängningen och Hamrén svarade så här på frågan om han tagit hänsyn till bakgrunden:
– Nej, jag har tittat på vilka spelare som är tillgängliga och utifrån det har jag tagit ut en trupp. I dag fick jag vet att Johan var tillgänglig, i går fick jag vet att John inte var tillgänglig. Med Gerndt var det precis som med alla andra, han var tillgänglig.

…jag tolkar det som att skulle Elmanders skada förvärras, då kan Gerndt mycket väl stå i främsta ledet.

En bra eller dålig trupp?

Tja, Hamrén har byggt i den här riktningen sedan mars 2010 och genom att knappt testa spelare som Albin Ekdal och Joel Ekstrand med flera har det skapats ett läge utan konkurrens. Hamrén har inte ens tagit ut några reserver på hemmaplan. En trupp utan konkurrens kan förstås betraktas som negativt och när Hamrén fick frågor om det svarade han:
– Vi är inte Tyskland, vi är inte något av de stora fotbollsländerna. Vi jobbar på ett annat sätt. Ska vi ha någon chans i sommar måste vi vara bättre än dem i teamwork, vi måste vara bättre som grupp. De har fler individuellt skickliga spelare att välja mellan, då måste vi vara bättre på något annat. Om vi ska vara bättre som grupp, ett bättre team, då handlar det om att bygga det från början. Om man är en stor grupp och måste plocka bort spelare då blir det en annan känsla i gruppen. Jag väljer att ha de spelarna vi tror på för att få till den här gruppen.

Om det är rätt väg vet vi om en en månad.

Själv hoppas jag på det där lilla miraklet som tar Sverige vidare till kvartsfinal.

…vad det nu kan vara.

Till sist: Sveriges EM-låt framförs Neverstore (?), heter ”Vi mot världen” och får starka L.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB