Startsida / Inlägg

Elfsborg vann rättvist – men straffen var feldömd

av Robbie Lauler

Tillbringade måndagskvällen på utsålda Borås Arena (16 014) där klackarna visade upp två läckra tifon. IFK-fansens stack ut mest…

x2_c5a0f03.jpeg

…och så här såg det ut på Guliganernas sida…

bild.JPG

…matchen avhandlar jag i krönika och artiklar i dagens tidning och på nätet.

Om Elfsborgs straff kan jag säga att just sådana situationer ska inte vara straff enligt den information Michael Lerjéus gav på årets upptaktsträff. Du får ha armen utsträckt i marken om du fläker dig, då är det en naturlig position, det är fysiskt omöjligt att slänga sig med armarna intill kroppen (testa gärna), då ska det inte vara straff om bollen träffar armen enligt den föreläsning Lerjéus höll, det var det budskapet domarkåren ville skicka och de visade till och med rörliga exempel från fjolåret. För debattens skull vore det bra om Bosse Karlsson i det här läget går ut med en kommuniké om att Markus Strömbergssons bedömning var fel, annars kommer folk aldrig lära sig regeln eftersom folk kommer hänvisa tillbaka till denna situation om en domare friar när en glidande spelare får bollen på en utsträckt arm i samband med ett fall eller en fläkning trots att domaren som då friar tar ett korrekt beslut. Eller så får de förklara skillnaden mellan gårdagens situation och den de visade på upptaktsträffen. Lerjéus och Karlsson läser ju det här så det är bara att mejla eller skriva i kommentarsfältet.

…å andra sidan kompenserade Strömbergsson straffen (nåja) genom att bara blåsa två frisparkar till Elfsborg på hela matchen. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Två frisparkar på 90 minuter! Jag gillar inte utropstecken men här kommer ett till!

…Blåvitt fick 14 vilket är ganska normalt.

Tycker att Elfsborg vann rättvist. De var tajtare defensivt och vassare framåt. Blåvitt spelade långsamt och omständligt, det var först sista 20 minuterna de började skapa chanser. Joel Allansson skulle förstås ha spelat från start men han hade en känning i en baksida och Mikael Stahre vågade inte chansa med honom från start. Lite ödets ironi att ersättaren Daniel Sobralense gick sönder i stället (sträckning).

Pratade med Tobias Hysén efteråt och frågade om han hade koll på att EM-truppen tas ut på måndag. Det hade han inte.
– De säger olika datum hela tiden.
Nu är det måndag som gäller, den presenteras samtidigt som ni spelar mot Malmö, sa jag.
– Jag får göra två snabba då, sa Hysén.

Jag tror att ”Tobbe” kommer med trots att målen uteblivit i år. Han, Anders Svensson och Pär Hansson från allsvenskan. Oscar Hiljemark reserv på hemmaplan.

Örebro har inte vunnit på åtta matcher, förlust hemma mot Kalmar i går. Jag är inte den som skriker efter att tränare ska sparkas hit och dit, jag har gjort det tre gånger vad jag minns – Zoran Lukic från Djurgården 2009, Jens T Andersson från Sirius 2009 och Jonas Olsson från IFK Göteborg 2011 – men frågan är om Sixten Boström är tränartypen som vänder den här uppförsbacken. Jag har en magkänsla att har kört fast. Jag kan förstås ha fel.

Man ska inte glömma att Mjällby faktiskt bara har förlorat en av åtta matcher. Det är starkt. Å andra sidan har de bara vunnit två. Mjällby och Gais har spelat fem oavgjorda, när de möttes i går blev det…just det, 2-2.

I dag kör vi tillbaka till huvudstaden för kvällens Stockholmsderby AIK-Djurgården. Känns som kryss där också.

…apropå Stockholm har jag inte sett ett enda tecken på att där spelas ett hockey-VM, förutom en och annan flagga i någon lyktstolpe. Jag är ändå ganska säker på att Sverige vinner guld med KarlssonZäta och Partilles egen stolthet Daniel Alfredsson i storform.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB