av Robbie Lauler

Årets EM har fått sin första riktiga fotbollsdebatt. Den om tråkiga Spanien.

Jag gillar inte heller Spanien men det har inte så mycket med deras fotboll att göra.

Det handlar mest om att de skickade Danmark ur Mexiko-VM 1986, i en åttondelsfinal som spelades mitt i natten svensk tid.

Ni minns säkert hur danskarnas rödvita gäng tog ledningen med 1-0 genom en iskall straff av Jesper Olsen, samme Olsen som minuten innan halvtidsvilan slog en huvudlös passning i eget straffområde som Emilio Butragueño snappade upp och kvitterade på.

Butragueño gjorde tre mål till i andra halvlek, Spanien vann med 5-1, Danmark var utslaget. Sedan dess har jag haft svårt för tjurfäktarna.

Debatten om deras ”tråkfotboll” är däremot intressant. Faktum är att alla fotbollslag i hela världen eftersträvar att spela som Spanien. Sedan inser de flesta att de inte har spelarmaterialet för det, att det skulle vara naivt och kontraproduktivt att försöka sig på det i anfall efter anfall. Därför kommer den längre och rakare bollen för eller senare, det blir fler – men mer chansartade – möjligheter att komma till det som alla anfallsförsök handlar om – avslut. Att undvika att motståndaren tar bollen innan den skjutits i mål, över mål, utanför mål, eller resulterat i straff, hörna eller frispark.

Den rakare fotbollen är kanske mer underhållande att titta på men den bottnar i att inget lag är lika skickliga som Spanien (och Barcelona) på att trötta ut sin motståndare.

Faktum är att Spanien har gjort näst flest mål i detta EM (åtta mot Tysklands nio) och kommit till näst flest avslut (59 mot Italiens 61 men då ska man komma ihåg att över hälften av Italiens avslut kom i en och samma match, mot England).

Det är Spaniens spel alla försöker uppnå. Varje fotbollslag, på alla elitnivåer, går varje dag ut till träningen med en ambition att utveckla sitt passningsspel i den riktningen.

Att klara att hålla bollen inom laget som Spanien gör, att samtidigt ta sig till avslutningslägen, att inte tappa bollen i känsliga zoner…jag tror till och med Drillo skulle spela så om han fick chansen att leda ett fotbollslag med så skickliga spelare.

…eller ja, kanske inte Drillo men resten av världen.

Sedan hoppas jag också att något av de lag som spelar med lägre svårighetsgrad genom att vara rakare, ta fler djupledslöpningar och högre fart framåt – Portugal, Italien och Tyskland till exempel – lyckas besegra Spanien den här gången. Men jag ser det som en ren hämnd för 1986 och inget annat.

Och lik förbannat – om de här tre lagen hade klarat att spela som Spanien i 90 minuter hade de också gjort det.