Startsida / Inlägg

AIK och Häcken ser starkast ut just nu

av Robbie Lauler

I går vann AIK Stockholmsderbyt mot Djurgården med klara 3-0. Samtidigt förlorade Elfsborg borta mot IFK Göteborg med 2-1 vilket innebar att toppstriden tajtades till ordentligt.

I kväll hade Malmö FF och Häcken chansen att göra den alldeles oerhört jämn.

Så blev det.

Häcken klara 2-0 borta mot Gefle – MFF 1-0 borta mot Åtvidaberg efter vissa besvär och en tveksamt dömd straff även om domaren knappast kan klandras: Tokelo Rantie är oerhört snabb och Jesper Arvidsson har sitt ben utsträckt. Det Michael Lerjéus i så fall skulle sett är att Rantie ramlar precis innan och det kan man inte riktigt begära, tycker jag.

Malmö hade problem i första halvlek mot Åtvidabergs snabba och raka djupledsspel. I andra beordrade Rikard Norling en högre press och förändrade matchbilden helt. Det var en tränarseger mer än något annat.

Med åtta matcher kvar har vi fyra lag inom två poäng och det går inte annat än att älska situationen:

1. Elfsborg 44.
2. Häcken 42.
3. Malmö 42.
4. AIK 42.

Med tanke på hur lagens säsonger sett ut, vilka trupper de har, tror jag att alla hänger i ett bra tag till. Vet inte inte riktigt vad som talar för att något av lagen skulle falla igenom helt.

Vi pratar alltså om en guldstrid som är på väg att bli en av de häftigaste under 2000-talet.

2001 är kanske den man först tänker på annars: dels slutade fem lag inom sex poäng, dels var det tredje gången i historien som ettan (Hammarby), tvåan (Djurgården) och trean (AIK) kom från samma stad (det hände i Göteborg två gånger på 1920-talet också). Men faktumet att serien avgjordes i näst sista omgången drar ner guldstridsbetyget.

2004 kämpade Malmö, Halmstad och IFK Göteborg om guldet in i det längsta. HBK hade pokalen till 53:e minuten i sista omgången när Malmö gick förbi.

2007 slutade tre lag inom tre poäng – IFK Göteborg (49), Kalmar (48) och Djurgården (46).

2009 stod kampen mellan två lag och allt avgjordes i en sällan skådat dramatisk guldfinal i sista omgången mellan IFK Göteborg och AIK på Gamla Ullevi i Göteborg. Gnaget vann med 2-1.

Just nu måste jag säga att AIK och Häcken känns starkast rent trygghets- och kvalitetsmässigt. AIK ska inom loppet av allsvenskans sista månad möta samtliga tre toppkonkurrenter – däribland Malmö FF på Råsunda i sista jävla omgången. Det är alltså bara Elfsborg och AIK som har guldet i egna fötter.

Men jag tippade Malmö FF och innan det tipset är kört kan jag inte gärna ändra mig. Även om det starkaste innermittfältet brukar vinna och det har Elfsborg.

Det där var vad man kan kalla en helgardering. Å andra sidan är det inte läge att ta ut något i förskott med 24 poäng kvar att spela om.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB