Startsida / Inlägg

Enig med Black Armys ordförande

av Robbie Lauler

Många har reagerat på Black Army-ordföranden Daniel Wilhelmssons uttalande om ett eventuellt Malmö-guldfirande på Råsunda på söndag. Om man har överseende med den lätt pubertala och rebelliska tonen tycker jag faktiskt att Wilhelmsson har rätt i sak:

– Jag kan bara garantera att inga Malmösupportrar ska vara på Råsundas gräs. Absolut inga. Det är vår arena.

Svenska Fotbollförbundet har sin linje, planstormningar är inte tillåtna, och den måste förbundet förstås hålla i alla lägen om något skulle gå överstyr. Polisen gör sina bedömningar om de ska försöka trycka tillbaka supportrarna eller backa. Normalt backar polisen eftersom det i grund och botten handlar om glädje. En konfrontation skulle vara betydligt värre än att fansen får hoppa runt och jubla och rycka upp en grästuva eller två.

Hur ska man som journalist förhålla sig till den här supportertraditionen?

Att hemmafansen firar ute på planen när hemmalaget vunnit guld ser jag inga problem med så länge de låter motståndarspelare/ledare samt domarteamet vara i fred.

När Kalmar FF-fansen sprang ut på Örjans Vall i Halmstad 2008 hade jag heller inga synpunkter. Det var ingen hotfull stämning på förhand, det utmynnade inte i några bråk, rivaliteten var inte en riskfaktor.

När AIK-fansen intog Gamla Ullevi 2009 var det förstås lika mycket glädje i botten men det slutade också med en omfattande vandalisering och att IFK- och AIK-fans kastade bengaler och annat på varandra.

Rivaliteten är kanske inte lika stor mellan AIK och MFF men en Malmö-planstormning på Råsunda skulle inte accepteras, det har Black Army-ordföranden redan låtit oss förstå. Slutar det som i Göteborg på söndag, med bråk och en vandaliserad arena, är det illa nog.

Därför håller jag som sagt med Wilhelmsson att i det aktuella fallet är det att föredra att MFF-fansen håller sig på läktaren. AIK-fansen också för den delen, så att prisutdelningen kan hållas som brukligt.

Sedan är det förstås viktigt att Daniel Wilhelmsson, om AIK spelar om guldet på låt säga Swedbank Stadion om något år, kliver ut och håller fast vid sin linje:

– Jag kan bara garantera att inga AIK-supportrar ska vara på Swedbanks gräs. Absolut inga. Det är deras arena.

Till sist: när det kommer till Black Army-ordförandens uttalande att MFF-spelarna, vid ett eventuellt guld, helst inte ska få lyfta på bucklan på innerplan…”Får jag bestämma blir det inte ens medaljceremoni”…då snackar vi inte pubertalt och rebelliskt längre – det är rakt igenom barnsligt. Nästan lite sorgligt och mot allt vad fotboll handlar om: må bästa lag vinna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB