Startsida / Inlägg

Hamrén vs Lagerbäck – det här kan bli något

av Robbie Lauler

– Vi tar mer poäng än tidigare, sa Erik Hamrén i sitt omdiskuterade tal. Han återkom sedan flera gånger till att Sverige är bättre nu än under Lars Lagerbäck.

I dag satte jag mig för att räkna på detta. Eftersom Hamrén bara slutfört ett EM-kval och ett EM-slutspel, är väl det mest rimliga att jämföra med Lagerbäcks senaste EM-kval och EM-slutspel.

* 2008 tog Sverige tre poäng i EM – 2012 tog Sverige tre poäng i EM.

* Kvalet till EM 2008 tog Sverige 26 poäng på tolv matcher (2,2 i snitt) – kvalet till EM 2012 tog Sverige 24 poäng på tio matcher (2,4 i snitt).

Utöver att det känns lite småaktigt av Hamrén att vilja hävda sig mot Lagerbäck som tog Sverige till många slutspel och aldrig har sagt ett ont ord om sin efterträdare, så är skillnaden alltså 0,2 poäng – inte särskilt mycket att skrävla om eller?

I senaste Offside intervjuas Lagerbäcks assisterande Roland Andersson och som min kollega Olof Lundh twittrade: det är en känga delvis i riktning Hamrén vars team består av en herrans massa människor men ingen assisterande tränare:

– Risken i dagens läge är att folk inte tror på träningsbiten längre. Det är en massa fysio­loger och dietister och annan skit som vill ta tid, men särskilt i ett landslag när man har begränsat med tid handlar det om att sätta ett sätt att spela. Upp med en backlinje och gör realistiska övningar! Automatisera! Koordinera! Är de vana vid andra spelsätt så gäller det att hjärntvätta dem bort från det! Sätta sig på spelarna!

Eller som jag själv skrev i min krönika i dag:

”Erik Hamrén pratade om drömmen att ta medalj i ett mästerskap genom en underhållande, positiv och offensiv fotboll. Det är samma mantra som han körde under hela förra kvalet och inför sommarens EM-slutspel, fast den här gången med manus och darr på rösten.  Om sådana ord hade betytt något, ja då hade Sverige varit regerande Europamästare i dag. Men drömmar vinner inga fotbollsmatcher på den här nivån. Fotbollsmatcher vinns med bra spelare, rätt taktik och ett tydligt ledarskap”.

Det här kan nog utvecklas till en ganska intressant debatt. Man väntar med spänning på om Lasse Lava står beredd i kulisserna – eller om han tycker det är för låg höjd att kliva in på.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB