Kvällen då Celtic stod för det vackra

av Robbie Lauler

Så blev det en Champions League-kväll som ett tag var på väg mot så många skrällar att jag inte blivit förvånad om självaste Lasse Lava suttit i bar övre i Viasat-studion.

Men de flesta matcher ordnade upp sig, Lavas slips förblev hårt knuten och i 94:e minuten styrde även Jordi Alba in 2-1 till Barcelona.

Länge såg det faktiskt ut som Celtic skulle få flyga hem till Glasgow från Camp Nou med en poäng i bagaget.

I första halvlek stod skottarna för ett perfekt försvarsspel. Av Barcelonas blott fyra målchanser var den första en inövad och kliniskt utförd hörnvariant som Fraser Forster till slut räddade plus två Messi-frisparkar strax över. Den fjärde chansen kom i öppet spel vilken resulterade i mål sedan Messi, Xavi och Iniesta flipprat sig fram på ett sätt där det knappt gick att hänga med på vad som hände.

I andra halvlek fick Celtic det allt jobbigare och Barcelona kom till fler chanser. Jag räknade till åtminstone fyra högklassiga räddningar från Forster som var på väg mot sitt livs match.

Celtic gjorde många saker väldigt rätt. Det centrala mittfältet var aggressivt nog att hinna störa felvänd bollhållare – men inte så aggressivt att de klev bort sig mot rättvänd. Vid Barcelonas instick klev mittbackarna upp när de hade chans att nå bollen – sjönk när de inte skulle hinna fram.

Extra plus till ytterbackarna Mikael Lustig och Emilio Izzaguirre som avvärjde de flesta av Barcelonas patenterade löpningar in mellan ytterback/innerback.

Det hänvisas nu till ett uppoffrande försvarsspel från skotska hjärtan men det här var ingen hård och tuff defensiv som man förknippar med den brittiska spelstilen, det här var snarare ett försvarsspel mot det klassiskt italienska: koncentrerat, begåvat, smidigt.

Tänk att Celtic, som var så tillbakapressade, inte drog på sig en enda varning, egentligen bara två frisparkar i farliga lägen, visserligen ett stort antal hörnor men Barcelona valde korta varianter nästan varje gång på grund av skottarnas överlägsenhet i luften.

Meddellängden i Celtics startelva låg tydligen på 185 centimeter mot Barcelonas 175 vilket även visade sig i andra straffområdet: Samaras nickade in skottarnas 1-0 via Mascherano och i andra halvlek höll det på att bli ett till i samband med en fast situation.

Det är sällan försvarsspel hyllas som vackert. I kväll förtjänar Celtics att göra det även om de till slut fick kapitulera mot en i grunden totalt överlägsen motståndare med världens just nu bästa fotbollsspelare i laget – Andrés Iniesta.

• Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson