Startsida / Inlägg

Modet saknas inte men problemet är inget problem

av Robbie Lauler

Jag hör en åsikt ofta och jag tycker den är förbannat slarvig.

Den lyder: ”Vi måste våga prata om problemen med invandrarna”.

Vadå våga? Vilka problem? Är invandrare ett problem? Är jag ett problem? Min farmor simmade hit över Östersjön från Estland under andra världskriget. Min mamma är från Norrland. Jag är uppvuxen i Göteborg. Jag bor i Stockholm.

Är mina juggegrannar här i Solna ett problem? Den ene jobbar som tränare för Assyriska, den andra sitter i kassan på Bromma airport. Deras grabb går i samma klass som min ex-flickväns nioårige son. Är hans bästa kompis ett problem? Vad menar ni?

Jag lirade själv tre säsonger i Arameiska Syrianska ute i Botkyrka, jag var den ende med vitt skinn, men menar ni att mina lagkamrater är ett problem? Dra åt helvete, vi var grymma.

Jag är delvis uppvuxen i förorten och mellan 2002 och 2005 bodde jag i Skärholmen där det kryllade av så kallade invandrare. Jag trivdes hur bra som helst.

Här i Solna, där folk från alla håll och kanter också samlas och samsas, ska vi lära barnen att vissa av dem är ett problem för att de har en annan hudfärg? Ni hör ju hur absurt det är. Debatten finns för att vissa samhällskrafter vill att just att den debatten ska föras.

Det finns en en jävla massa ekobrottslingar och hustrumisshandlare i det här landet, det är ett problem. Invandrare är inget problem.

Och apropå att ”våga ta debatten”, det är inte det det handlar om. Läs Henrik Arnstads debattartikel i DN i dag, här får ni ett viktigt utdrag:

”Då och då hörs röster om att ’våga ta debatten’, vilket innebär att köpa SD:s problemformulering. Detta är en livsfarlig väg. Att Tyskland accepterade Hitlers tanke om ’judefrågan’ innebar inget bakslag för hans parti, tvärtom. Att ”judarna” diskuterades som samhällsproblem i stället för vad de egentligen var – en samhällsresurs – satte kursen mot katastrofen”.

Ursäkta att jag ägnar min fotbollsblogg åt detta men det är en skamfläck för vårt land att vi har ett fascistiskt och främlingsfientligt riksdagsparti som ligger på över tio procent i opinionsmätningarna.

#dethärärdittland

#dethärärmittland

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB