Startsida / Inlägg

En situation som väckte frågetecken

av Robbie Lauler

PSG besegrade Lyon i seriefinalen i går och Zlatan Ibrahimovic svarade för en exakt framspelning till Blaise Matuidi som gjorde matchens enda mål på en härlig nick.

Efterspelet handlade om något helt annat och det var inte så konstigt då Zlatan satte foten i skallen på en ramlande Dejan Lovren så att blodvite uppstod vilket Lyon-presidenten Jean-Michel Aulas beskrev på följande sätt:

– Dejan Lovren blir massakerad när Zlatan sätter en fot i ansiktet på honom med flit för att det ska göra ont.

Frågan är: var det verkligen med flit?

När jag ser reprisen på tv tycker jag att det ser konstigt ut. Det ser ut som att Zlatan ganska enkelt kan undvika att sätta foten där han sätter den. I så fall är det inte mycket att snacka om, då är det illa gjort. I allsvenskan hade Zlatan dock inte kunnat bli avstängd i efterhand eftersom händelsen sker inom domarens synfält och domaren valde att fria. Enligt l’Equipe kommer franska ligans disciplinnämnd att granska tv-bilderna.

Det som talar för att det tvärtom är en olyckshändelse, är dels att Zlatan har fullt fokus på bollen, dels att han inte brukar hålla på med sådant där. Visst hade han en besvärande eftersläng i Champions League häromveckan men det var en helt annan typ av duell. Att medvetet trampa en liggande motståndare i huvudet har Zlatan – mig veterligen – aldrig gjort tidigare. Mycket har man kunnat beskylla honom för men inte så här grova grejer. Så varför nu i så fall? Jag hittar inte ett enda argument för det.

Själv har Zlatan inte uttalat sig och när han väl gör det, lär han förstås säga att det inte var meningen.

Vi får helt enkelt konstatera att situationen väcker så många frågetecken att Zlatan fick en diskussion på halsen, framför allt i Frankrike, om att han gjorde det hela medvetet. Att misstanken väcks har han själv bidragit till under åren genom skallningar, utvisningar och diverse karatesparkar. Det tycker han förmodligen inte är särskilt roligt. Ingen spelare vill ha en bild av sig själv som någon som medvetet stämplar liggande motståndare i pannan med skruvdobbar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB