Startsida / Inlägg

Knappast ”det sportsliga” som stoppar Gerndt

av Robbie Lauler

Trupputtagningen mot Argentina var ovanligt intressant, framför allt för att få svar på hur förbundskapten Erik Hamrén skulle lösa situationen på forwardssidan.

Utöver de ordinarie Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander är det nämligen väldigt tunt, och det är inte säkert att det ser så mycket bättre ut inför VM-kvalet mot Irland 22 mars. Alltså en position Sverige snabbt kan få kris på, så hur skulle Hamrén resonera?

Han valde Mathias Ranégie (som totalt spelat fyra minuter med Udinese i år) och Tobias Hysén (som inte imponerade nämnvärt under januariturnén). Om Ola Toivonen och John Guidetti inte är tillbaka till VM-kvalet mot Irland är det alltså Ranégie och Hysén som står först i kön bakom Zlatan och Elmander.

Det är så vi får tolka det.

Vad hade Hamrén för alternativ? Spelaren som borde ha gått först – rent sportsligt – är Alexander Gerndt. Han har gjort det bra i landslaget tidigare och är ordinarie i FC Utrecht i holländska ligan där han gör en del mål och assist (sex mål hittills den här säsongen).

Hamrén hävdade efter presskonferensen att det är ett sportsligt beslut att i stället satsa på Hysén och Ranégie men det tror jag faktiskt inte på. Jag tror att Gerndt väljs bort för att landslaget ska slippa få en debatt på halsen inför en match hemma på F r i e n d s Arena med tanke på att han numera är dömd för misshandel även i Hovrätten.

Vad tror ni?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Det blir också tre halvnya ansikten att lära sig konturerna på igen:

Kristoffer Nordfeldt, en A-landskamp. Ordinarie keeper i holländska Heerenveen. Värd en chans men tveksamt om han slår ut Johan Wiland och Pär Hansson.

Jimmy Durmaz, tre A-landskamper och ordinarie vänsterytter i turkiska Genclerbirligi (skriv det fort om ni kan). Durmaz ”petar” höstens stjärnskott Tobias Sana som tappat startplatsen i Ajax. Hamrén tar som vi vet inga fångar och det svänger fort men visst har Durmaz skrapat ihop till en chans över tid.

Joel Ekstrand, en A-landskamp, ordinarie mittback i Watford, topplag i Championship, testas framför Twentes Rasmus Bengtsson, samtidigt som Daniel Majstorovic inte får någon ny chans. Knappast positivt för ”Maestros” satsning att komma tillbaka till Blågult även om Hamrén hävdade att veteranen fortfarande är aktuell. Ekstrand ska bli genuint spännande att se i landslagsmiljö med tanke på att det finns en öppning på mittbackssidan – men är Ekstrand verkligen ett bättre alternativ än Pontus Jansson på sikt?

Utöver det handlar det om ”the usual suspects”, de som ska göra det i VM-kvalet i år.

…ingen Christian ”Chippen” Wilhelmsson, som sagt. Jag har varit inne på det tidigare, att efter det senaste klubbytet tror jag inte vi får se mer av honom i landslaget. Det här var nog dödsstöten.

Anders Svensson och Adam Johansson (och Hysén då) med från januariturnén. Ingen överraskning med Anders och vad gäller Adam vill Hamrén uppenbarligen få till en konkurrenssituation på högerbacksplatsen där Mikael Lustig har det lugnt och skönt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB