Startsida / Inlägg

Björn Erikssons ’Huliganutredning’ presenterad

av Robbie Lauler

Björn Erikssons rapport Mera glädje för pengarna är klar och kan laddas ner på länken ovan.

När delbetänkandet kom i fjol sammanfattade jag det i en krönika, de delarna finns kvar i den fullständiga rapporten som också går på djupet kring ett område som bara berördes kort första vändan: den kriminella infiltrationen i storklubbarna i allmänhet och Stockholmsklubbarna i synnerhet.

Med hjälp av bland annat anonyma intervjuer målas en bild upp som sammanfattas så här av en idrottsledare:
”Det finns klubbar där kriminella nästlat sig in. De onda krafterna har kapat föreningar. Nu har vi grupperingar som vill ta över hela klubben. Varför ska en VD, sportchef, klubbdirektör eller liknande riskera sin familjs säkerhet, eller ännu värre, en oavlönad styrelseledamot? Det finns en tendens att förskjuta gränsen för vad som är OK”.

Enligt Björn Erikssons rapport är kriminell infiltration en realitet i dag. För att komma åt problemet föreslår han att polisen uppför ”10-i-topplistor” med de med mest drivande i respektive firmor.

Utredningen menar att det finns cirka 650-700 firmamedlemmar i Sverige. Att jämföra med cirka 20 000 organiserade medlemmar i supporterföreningarna. Det är alltså förhållandevis väldigt få personer som utgör ett stort problem, enligt Eriksson. Av dessa 650-700 firmamedlemmar finns cirka 400 i Stockholm, 175 i Göteborg, 50 i Helsingborg och 50 i Malmö. Det positiva enligt rapporten är att nyrekryteringen har bromsats upp senaste åren, samt att våldet har minskat.

Några av riskerna Eriksson målar upp med den kriminella infiltrationen är att det kan föra med sig att exempelvis ”motorcykelgäng” och ”annan organiserad brottslighet” i direkt anslutning till idrottsklubbarnas verksamheter bedriver såväl narkotikahandel som illegalt spel och kontanthandel (pengatvätt). Vilket vore förödande för idrottens gynnade ställning i samhället om det får ett utbrett fäste.

Samtliga 60 förslag i den 380 sidor långa rapporten är sammanfattade här, det innehåller allt från att vara mer restriktiv kring repriser på storbildsskärmar till att bengaler ska tillåtas i organiserad form och via ett ansökningsförfarande.

Polisnotorna skrev jag en artikel om i dagens tidning, som också berör infiltrationsproblematiken.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB