Startsida / Inlägg

…och så här går det i kvartsfinalerna

av Robbie Lauler
Våren är så försenad att flyttfåglarna vände när de kom hem.
Nya svenska cupen är däremot här för att stanna.
Trots kylan och en och annan barnsjukdom.
´
Visserligen har en del sånglärkor och tofsvipor anlänt men inte särskilt många ringduvor eller starar. Några tog det säkra före det osäkra och flög tillbaka direkt, nu väntar de på bättre tider på danska västkusten, enligt säkra ornitologkällor.
Inga idealiska förutsättningar att sjösätta ett nytt svenska cupen-upplägg, alltså. Alla minns vi med fasa experimentet att starta allsvenskan i mitten av mars för några år sedan.
Burr.
´
Men gruppspelet har rullat på utan större bekymmer, på reservarenor i vissa fall men ändå till hyggliga publiksiffror med cupmått mätt: ett par tusen här, ett par tusen där.
En del supporters har efterlyst större utrymme i medierna men jag kan ta gift på att så här mycket har det aldrig rapporterats i detta tidiga skede av cupen.
SVT:s inblandning har blivit ett klart lyft mot förr med tittarsiffror kring en hav miljon. I går hade programledaren David Fjäll baxat med sig kanalens mest ansedda fotbollsexpert Glenn Strömberg till utomhusstudion vid Valhallas konstgräs. Glenn körde utan handskar, värt en bandyapplåd bara det.
´
Fotbollsmässigt har matcherna hållit hyfsad kvalitet även om det syns att det är tidigt på säsongen. IFK Göteborg hade flera fina kombinationer i går men tajmingen i avsluten saknades. Vänsterbacken Ludwig Augustinsson visade intentioner till att kunna bli årets nykomling vid Fotbollsgalan i november. Att Kalmar ändå vann matchen med 1-0 på en av lagets få målchanser visade att tränaren Mikael Stahre har mer att göra innan fjolårsfiaskot är glömt och begravet.
Huvudsyftet med nya svenska cupen är att förlänga tävlingssäsongen och jag tror det kan bli en succé på några års sikt.
Till kvartsfinal gick fyra allsvenska lag, en allsvensk nykomling, ett superettanlag, en superettannykomling och division ett-gänget IK Sirius som den stora sensationen.
Uppsalaklubben försvann från svensk elitfotboll 2009 efter att dåvarande tränaren Jens T Andersson (i dag sportchef i AIK) inte lyckades få truppen att prestera tillräckligt. Jag var själv en av de skarpaste kritikerna och erbjöd till och med att personligen kliva in som tränare med kollegorna Simon Bank och Erik Niva som klubbdirektör respektive sportchef. Sirius nappade aldrig på erbjudandet men efter ett par magra år upplever de nu framgång igen med Viasats Ola Andersson som vd och Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf som en krävande tränarduo. Johan Arneng från Syrianska gör nytta på mittfältet och jag säger samma sak som jag gjorde 2009: en stad av Uppsalas storlek bör ha ett lag i någon av Sveriges två elitfotbollsdivisioner.
Att inget av de fyra bästa lagen i allsvenskan i fjol gick vidare är anmärkningsvärt. Elfsborg, Häcken och Malmö kan möjligen skylla på att de redan är kvalificerade för Europakval medan AIK svarat för ett regelrätt fiasko. Men Gnaget är trögstartade av naturen, i helgen blev det till slut seger och hållen nolla mot Syrianska. Tränare Andreas Alm petade Daniel Majstorovic och om Alm visar samma rejäla ledarskap i fortsättningen blir det kanske anledning att korrigera det allsvenska AIK-tipset (6:a).
Efter att kvartsfinalerna lottats i Sportspegeln i går kväll (det var ingen Champions League-lottning direkt) står det klart att de på papperet fyra starkaste lagen möter varandra: IFK Norrköping-Djurgården och Helsingborg-IFK Göteborg. Då ”Peking” och HIF imponerat mest under gruppspelet kan både Djurgården och Blåvitt vara utslagna till semifinalerna. Något ”träd” att spekulera kring får vi inte här heller, det är ny lottning inför semifinalerna. Kalla mig gärna trädkramare men jag tycker det är trist.
´
Det nya upplägget har fler barnsjukdomar: olika speltider för sista matcherna i samma grupp är inte acceptabelt, det lärde vi oss redan under VM 1982. Nu lyckades Malmö och Elfsborg aldrig utnyttja fördelen, men ändå.
´
Längre fram blir det en utmaning för SvFF och finalklubbarna att rabattera biljettpriserna och hjälpa supportrarna med researrangemang till Solna för att åtminstone göra ett försök att bräcka bandyfinalens 38 700 åskådare på Friends.
´
KVARTSFINALERNA
IFK Norrköping-Djurgårdens IF
KOMMENTAR: Hemma på Nya Parkens konstgräs får ”Peking” gälla som favoriter. Släppte inte in ett enda mål under gruppspelet men då var Mjällby tuffaste motståndet. Det blir värre att stoppa Djurgården med nyblivne landslagsmannen Erton Fejzullahu.
TIPS: 2-1.
Helsingborgs IF-IFK Göteborg
KOMMENTAR: Kvartsfinalernas tungviktsmöte. Brukar vara täta och jämna matcher mellan lagen och det här mötet blir knappast något undantag. Blåvitts backlinje kommer att få problem med snabbe David Accam.
TIPS: 1-0.
Falkenbergs FF-Öis
KOMMENTAR: Falkenberg var det enda lag som gick ”rent” genom gruppspelet. Men segern över Häcken var nog mer tur än skicklighet. Öis överträffade sig själva mot AIK men togs ner på jorden av HBK. Svårtippat.
TIPS: 3-2.

Östers IF-IK Sirius
KOMMENTAR: Öster får se upp med rörlige Ante Björkebaum som gjorde fyra mål i 7-1-krossen mot Ljungskile. Sirius får också tillbaka Johan Arneng efter avstängning. Men Öster är i grunden ett bättre lag och bör vinna.
TIPS: 3-1.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB