av Robbie Lauler

Det var regnigt, blåsigt och svårspelat på Rambergsvallens hö när Häcken ryckte upp sig efter en svag inledning på årets allsvenska.
För Djurgården ryckte krisen allt närmare.

Även om fotbollsspelare är duktiga på att lägga undan saker och koncentrera sig på nästa match tror jag att päronskandalen på Stockholms Stadion har varit en jobbig ryggsäck för Djurgården under förberedelserna inför mötet med Häcken.
Dif-klacken gjorde sitt för att skoja bort det hela: ”Vi har päron, vi har päron, Djurgården, Djurgården” ekade över Rambergsvallen under första halvlek.
I andra var ramsan utbytt mot ”Visa hjärta” och ”Vi kräver mera”.

Då stod det 4-0 till Häcken och Djurgården spelade med tio man eftersom Daniel Amartey fått okbenet intryckt och alla tre byten var gjorda. Tidigare hade Mattias Östberg och Erton Fejzullahu klivit av skadade.
Kris?
Snarare en mardrömsinledning.
Sist i tabellen, 0-7 i målskillnad, en avbruten match som ska återupptas om nu inte Mjällby får igenom en överklagan att stå som segrare med 3-0.

Om vi enbart tittar på det som hände på Rambergsvallen i går speglade siffrorna 4-0 inte riktigt matchbilden som var jämnare. Men att släppa in mål i sista minuten av första halvlek och första minuten av andra halvlek…få lag reser sig efter sådana smällar.

Magnus Pehrsson talade på presskonferensen om att det viktigaste nu är att hitta kontinuitet i backlinjen. Managern menade att samtliga mål gick att härleda till individuella misstag:
* Vid Häckens första mål, en fin omställning med Moestafa El Kabir i huvudrollen, borde nye mittbacken Vytautas Andriuskevicius förstås ha stört Dioh Williams vid inlägget men Häcken-anfallaren kunde ostört nicka ner bollen till målskytten René Makondele.
* Vid 2-0 spelade Jesper Arvidsson med flera juniorfotboll och försökte kortpassa sig ur ett tillbakapressat läge i stället för att rensa undan bollen precis före halvtidsvilan.
* Vid 3-0 stod hela Djurgården på hälarna när Häcken körde en imponerande avsparksvariant.
* 4-0 fick 176 centimeter El Kabir nicka i mål – inne i Djurgårdens målgård på en hörna.

Visst, det går att hålla med Pehrsson om att målen kom efter individuella misstag.
Problemet är bara att ofta när fotbollslag har stora problem, så står vi där efteråt och lyssnar till en tränare som pratar om en rad individuella misstag.
Sedan upprepas samma sak i nästa match.
Och i nästa.
Och nästa.
Och vips…så är laget nere i skiten på riktigt.
I veckan väntar Brommapojkarna hemma på Stockholms Stadion, sedan Elfsborg borta. Jag har svårt att se den här upplagen av Djurgården rå på Elfsborg på Borås Arenas plastgräs, det krävs alltså seger mot BP.