Startsida / Inlägg

Bajen Fans sticker ut

av Robbie Lauler

Det är en vanligt återkommande åsikt bland vissa supportrar att medierapporteringen skrämmer i väg folk från allsvenska läktare.

Det skrivs uppsatser om att det är fel att skriva ”fansen” där vi borde skriva ”ett antal fans”.

Det är rätt och riktigt i sak men jag saknar det helhjärtade engagemanget kring hur bomber och maskerade våldsmän påverkar publiktillströmningen till svensk fotboll.

För två veckor sedan publicerade Bajen Fans – de har 8000 medlemmar – ett inlägg som osade uppvigling. Jag påtalade detta och fick skit för det.

Men jag står kvar där jag stod då: I stället för att försöka dämpa den uppretade stämning som Djurgårdens testmatch hade skapat eldade de på och hänvisade till något som de kallar ”Defend Söderort”. Det insåg de själva till viss del, för de tog bort den här biten:

Skärmavbild 2013-06-28 kl. 11.31.08

 

 

 

 

 

…inlägget som blev kvar ska ses mot en bakgrund av att Bajen Fans har nästan 8000 medlemmar. Det ska ses mot att Djurgårdare attackerades av maskerade män på väg till gårdagens plojmatch. Det ska ses mot att en låda märkt ”BOMB” hittades på Tele 2 Arena och Djurgårdens plojmatch fick ställas in.

Bajen Fans censurerade inlägget, de tog bort den delen jag citerar ovan men de höll liv i den tonårsromantiska kampanjen  ”Defend Söderort” och de tycks inte vilja att Djurgården ska spela på Tele 2 Arena. Det är ett rakt i genom obegripligt resonemang då allsvenskan och svensk elitfotboll behöver öka stt åskådarantal, inte skrämma iväg folk.

Bajen Fans har inte skapat den situation som uppstått, de är inte ansvariga för enskilda, kriminella brottslingars aktion men de har bidragit till en stämning där dårar kan känna sig sanktionerade att agera, uppmuntrade av den stora massan. De har hjälpt till att skapa en atmosfär där något sådant här är berättigat.

Bajen Fans hade ett val att agera annorlunda, de kunde ha försökt tona ner den uppeldade stämningen men de valde att slänga bensin på brasan.

Hur de tänkte vet vi inte, de bojkottar Sportbladet, oklart varför.

Vi ska inte dra alla över en kam här, många supporterorganisationer bedriver i dag en bra och viktig kamp för sina medlemmar. Men då talar jag om organisationer kring Djurgården och IFK Göteborg med flera. Bajen Fans retorik i det här fallet sticker ut och de påminner mer om en Firma än en organisation som vill skapa en positiv supporterkultur kring svensk fotboll.

Det ska sägas att vi inte med säkerhet kan veta att en Hammarbyare placerade ut bomben eller att de maskerade män som attackerade Djurgårdare är en del av Bajen Fans. Det ska också sägas att Bajen Fans har tagit avstånd från det som hänt och erkänt att retoriken var onödigt hård, det är positivt, det är ett steg i en sund riktning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB