Startsida / Inlägg

Den raka fembackslinjens triumf

av Robbie Lauler

Plötsligt stod den bara där på Borås Arenas konstgräs.
Från långsida till långsida, bred och till synes ogenomtränglig.
Den raka fembackslinjen.
/////////
Som så mycket annat i vår värld har också fotbollsvärlden kommit att bli allt mer likriktad och globaliserad. Fyrbackslinje är normen jorden runt även om det finns klubblag i exempelvis Tyskland, Italien och Sydamerika som förlitar sig på trebackslinje, precis som ett och annat landslag.
Spelsystemet 5-3-2 är ännu mer sällsynt.
Vi såg det i EM 2004 där Grekland under förbundskaptenen Otto Rehagel vann guld med en ”man-mot-man”-inspirerad defensiv. Men där ”Kung Otto” använde sig av fyra försvarare framför en libero ställde Pelle Olssons Gefle igår upp med en rak fembackslinje.
Tre mittbackar flankerade av en högerback och en vänsterback som ytterst sällan fyllde på framåt.
Tillsammans bildade de den rakaste och bredaste backlinje jag hittills har sett.
Det var en vacker syn.

90 minuter senare hade Gefle spelat 0-0 mot regerande mästarna Elfsborg.
Visserligen berodde detta till stor del på att hemmalaget saknade kvaliteten i avsluten i första halvlek, för att sedan tappa tålamodet i andra:
* I första halvlek hade Elfsborg 13 avslut varav fem på mål.
* I andra halvlek hade de fem avslut varav noll på mål.
* Gefle hade bara tre avslut under hela matchen men kan fira midsommar med en poäng mer än vad lag normalt tar på Borås Arena.
Till analysen bör läggas att målvakten Mattias Hugosson storspelade och att Anders Svensson var avstängd.

Jag säger inte att fembackslinjen är vägen framåt vare sig för Gefle eller svensk fotboll men mot Elfsborgs vassa kanter och konsekventa spelvändningar passade det utmärkt.
Att just Pelle Olsson – tränaren som skulle kunna få en hockeyfemma att rada upp sig enligt 4-4-2 – är hjärnan bakom är smått chockerande.
I våras spelade Gefle in en reklamfilm där Pelle satt med pannan i djupa veck och skissade på diverse taktiska formationer. För att sedan riva allt och rita upp 4-4-2 för den här säsongen också.
Mycket riktigt inledde Gefle årets allsvenska enligt 4-4-2.
Men när ordinarie yttrarna Daniel Bernhardsson och Jonas Lantto blev skadade kom Olsson fram till att spelarmaterialet utnyttjas bäst med tre mittbackar, Mikael Dahlberg på centralt mittfält och Jakob Orlov och Johan Oremo längst fram. Så har Gefle spelat ett antal matcher och hållit nollan i de två senaste.

2011 bytte Pelle Olsson från träningsoverall till kostym.
2013 övergav han 4-4-2 för den raka fembackslinjen.
48 000-kronorsfrågan i går var således:
Vad gjorde mest ont?
– Ska jag komma med på din årslista nu igen? svarade Pelle med ett skratt.
– Nej men jag tycker faktiskt det här känns större. Vi har kört så otroligt länge med fyrbackslinje. Så länge man kan minnas. Men metoderna och principerna är fortfarande de samma. Jag tycker det är bra att vi kan spela på två olika sätt. Vi ska kvala till Europa League snart också, då kan det här vara en bra lösning i vissa matcher, menar Pelle Olsson.
Övriga fotbollsvärlden härmed förvarnad.